BUX
39006

Teljes káosz az iskolákban, senki nem tud semmit

Az iskolaigazgatók többségének fogalma sincs arról, mi történik a fejük felett - a kormány irányából mindenféle információk érkeznek arról, hogyan alakítanák át az irányítási szervezetet, de a konkrét kérdéseikre nem kapnak választ. A Klik működése hektikussá vált.

Napi.hu, 2016. március 7. hétfő, 09:02

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányából folyamatosan érkeznek a hírek arról, hogyan alakítanák át az első Orbán-kormány idején központosított iskolafenntartási rendszert, ám az iskolaigazgatók többsége csak a sajtóból kap információkat a fejleményekről - derül ki a Népszabadság cikkéből. A fenntartó szervezettől semmilyen konkrét kérdésükre nem kapnak feleletet, így nem tudják, milyen változásokra számíthatnak.

A napilapnak nyilatkozó igazgatók szavaiból kiderült, hogy a Klik intézményfenntartó központ működése hektikussá vált. Volt olyan vezető, aki úgy érzékelte, hogy "tanárok lázadása" óta szolgálatkészebbé vált a hatóság, míg mások szerint nem változott szigorú, számon kérő, fenyegető stílusa.

A vezetők hosszan sorolják megválaszolatlan kérdéseiket. Különösen fontos lenne tudni, hogy a decentralizáció jegyében milyen jogosítványokat kaphatnának vissza. Ha például a felmentés és a kinevezés joga, a létszám- és bérgazdálkodás nem kerül vissza a kezükbe, akkor nincs értelme gazdálkodási önállóságról beszélni.

A Népszabadság beszámol arról, hogy Szalayné Tahy Zsuzsa, a zuglói Szent István Gimnázium tanára egyéni sztrájkba kezd: nem ír be jegyeket. Ezzel tiltakozik az ellen, hogy a szaktanárok hiánya miatt lassan nehézségekbe ütközik egyes tárgyak megtartása. Emellett szerinte a jelenlegi tantervet nem lehet végrehajtani a rendelkezésre álló idő alatt.