Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A megmozdulást a Harminckétezren a Quaestor-károsultakért nevű Facebook-csoport szervezte, a tüntetésen mintegy ötszázan vettek részt. A tüntetők a Quaestor V. kerületi irodája előtt gyűltek össze és hallgatták a kihelyezett kis dobogóra kiálló felszólalókat.

Kálmán-Pikó István, a károsultak egyikeként felszólalva azt mondta, a kárt a pénzügyi felügyeleti szerv, vagyis az MNB okozta azzal, hogy elmulasztotta a brókercégek valódi vizsgálatát. Kiemelte, nem a kormány által bejelentett módon, a Beva útján követelnek kártérítést, hanem közigazgatási jogkörben okozott kár miatt. "Ebben pedig nincs 30 millió forintos limit" - fogalmazott.

Kálmán-Pikó István hangsúlyozta, azért sem értenek egyet a kabinet elképzeléseivel, mert az névértéken oldaná meg a kártalanítást. Ebben az esetben ugyanis nem egyenlő feltételekkel történik majd a kártalanítás, a kamatozó kötvények tulajdonosai ugyanis elvesztik az utóbbi évek kamatát, míg a diszkont kötvényekkel rendelkezőknek előre kifizetik majd a több év múlva esedékes kamatot - fejtette ki.

A több mint két órán át tartó demonstráción több felszólaló is hangsúlyozta, hogy kártalanítási igényüket nem a befektetési kockázatra, hanem a befektetési csalásra alpazzák.

Himmer Éva, a szervezők egyike a demonstráció végén követeléseik között említett egy olyan független, külföldi szakértőkből álló vizsgálatot, amely a kormány, a jegybank és az ügyészség felelősségét is kivizsgálja a Quaestor-ügyben.

A tüntetés felszólalói többször hangsúlyozták, hogy rendezvényük pártoktól független. A tömegben többen tartottak táblákat, amelyek közül sok a teljes kártalanítást követelte, de olvasható volt több olyan felirat is, amely a kormányt támadta, például a "Quaestorbánia" szóképpel.