Teljesen átalakítanák a tanári pályára való jelentkezést

Megreformálhatják a tanári pályára jelentkezők alkalmassági vizsgálatát, de az érintettek szerint ennél sokkal komolyabb gond lehet az, hogy lesz-e egyáltalán kit megvizsgálni.
Szabó Zsuzsanna, 2019. április 20. szombat, 17:03
Fotó: Shutterstock

Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértők szerint a vizsga jelenlegi formája nem alkalmas arra, hogy kiszűrje, ki lesz alkalmas a pedagógus pályára. A Szegedi Tudományegyetem Tanárképző Központjának főigazgatója szerint 18 éves korban még kiforratlan a személyiség, ezért nagyon nehéz megállapítani egy ilyen korú fiatalról, hogy igazán elhivatott pedagógus lesz-e.

A pályaalkalmasságot csak pedagógiai és pszichológiai tesztekkel, valamint tréningekkel, szituációs játékokkal lehet megállapítani - magyarázta Forgács Tamás, hozzátéve: ezeket lebonyolítani azonban szinte lehetetlen.

Munkacsoport felállítását javasolja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, amely változtatna a jelenlegi pedagógus alkalmassági vizsga rendszerén - mondta a HÖOK elnökhelyettese. Kovács Péter szerint a neveléstudományi és a pszichológia területén tevékenykedő kutatók, valamint egyetemi oktatók mellett a gyakorló iskolák pedagógusait is bevonnák a munkába.

A jelenlegi teszt csupán egy motivációs beszélgetés - mondta az InfoRádiónak Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. "Ha valaki meg tud szólalni, akkor gyakorlatilag szinte már alkalmassá válik" - mondta. Bár az érdekképviselet vezetője az InfoRádió szeirnt egyetért a javaslatban foglaltakkal, szerinte azonban "inkább az a kérdés, lesz-e kit vizsgálni."

A legnagyobb gond ugyanis, hogy nem tudni, lesz-e elég jelentkező a pályára. Rendkívül alacsony pontszámmal lehet bekerülni a pedagógus szakokra, és sokan hagyják el a szakmát - mutatott rá Szűcs Tamás, aki úgy véli, lehet erről beszélni, de nem ez a legnagyobb probléma a szakmában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.20 21:18

Ma másodszor jut eszembe a vicc a rabbi tanácsáról, először a jogosítványok átalakításánál. Át kell alakitani mindent! Kukorica helyett kölest a ludaknak, az árokpart helyett a mezőn kell legeltetni őket! Na, még mindig döglenek a ludaid, Kohn? Hogy? Már mind megdöglöttek? Kár, pedig még lett volna pár tanácsom, hogy mit kell átalakítani...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.04.20 20:59

Bruhahahahhahahhahaaaa!!!

A kezdő tanár fzetése 2 évig kötelezően a garantált bérminimum!
Se elég jelentkező, se elég meglévő tanár!
2018 óta már megint lehet képesítés nélküli tanár.
A legújabb ötletelés: szakképzésben nem is kell informatikai oktatás.

Bruhahhahahahahhahahahahhahahhaaaa!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html