Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Országgyűlés a múlt héten megszavazta a földforgalmi törvény módosítását, amelynek alapján hatósági ár veszi át a termőföldforgalomban a piaci ár helyét - idéz agrárszakembereket a Népszava. Jelenleg még az aranykorona jelezi föld termőképességét és ezáltal az értékét.

Az árat többek között befolyásolja a művelési ág, a birtoktest mérete, a termőképesség, a tulajdonosok száma, a termőhely földrajzi elhelyezkedése és még lehetne sorolni. Tavaly hektáronként átlagosan 1,4 millió forintért adták a termőföldet.

Az elfogadott, de még ki nem hirdetett törvény kiiktatja a földérték meghatározásával kapcsolatos forgalmi értékbecslést, ehelyett a térségben jellemző hektáronkénti áron kell eladni a birtokot. Ez azonban nem veszi figyelembe, hogy az árakat hogyan befolyásolja a kereslet-kínálat. A föld értéke adott térségen belül is igen eltérő lehet, aki ennél magasabb áron akarja eladni a földjét, kénytelen lesz szakértőt fogadni, aki a törvényben megadott indexálás szerint kiszámíthatja neki az elkövetkező 20 évben (!) várható jövedelmet.

Megoldják "okosba"

A vételárat ennek alapján kell meghatározni, miközben a szakemberek egyetértenek abban, hogy nincs olyan ember, aki nem hogy 20, de akár csak néhány évre előre meg tudná mondani, hogy egy adott birtok mekkora jövedelmet képes hozni. Az eredmény az lehet, hogy "illetékes emberek" mondják meg az eladónak, mennyiért kell eladnia a földjét, mert különben élete végéig a nyakán marad.

Ezt a várakozást támasztja alá, hogy vitás esetben az eladó és a vevő előbb a települési önkormányzati testülethez, majd az agrárkamara területileg illetékes szervezetéhez, e fórum után pedig a bírósághoz fordulhat, ám az utóbbi nem változtathatja meg a döntést, csak új eljárásra utasíthatja ugyanazokat a szereplőket. Ezt addig lehet folytatni, amíg a helyi hatalom számára nem kívánatos adásvétel meg nem hiúsul.

A paraszt nem hülye, majd zsebből zsebbe fizeti ki a vevő az eladónak a valós és a hivatalos érték közötti különbséget - állította a napilapnak Raskó György, agrárközgazdász. Éppen ezért nem tart attól, hogy földek árának lendületes emelkedése, amely az elmúlt éveket jellemezte, leállna vagy csökkenne.