Egyre jobban aggódik a magyarok egykori megmentője

Az egyik legfontosabb kockázat 2019-re, hogy az európai politikai helyzetet és a strukturális problémákat alulbecsülik a befektetők. Öt éve az európai embereket még az olyan hagyományos témák izgatták, mint a gazdaság vagy a költségvetés, mostanra ezek helyett a bevándorlás és a terrorizmus került előtérbe - állapította meg a 2019-es kilátásokat összegző anyagában Michael Hasenstab, a Templeton Global Macro alelnöke és befektetési igazgatója, aki a Portfolio.hu idézett.
Domokos László, 2018. december 5. szerda, 12:28
Fotó: Reuters

Az eurózónán kívül - például Magyarország, Lengyelország és Csehország - jövőre tovább sodródhat a protekcionizmus és a szélsőjobboldali nacionalizmus felé, ezzel komoly akadályokat építenek Európában, az EU-val szemben egyre inkább Oroszország felé közeledhetnek. Ez pedig aggasztó az európai integráció szempontjából, mivel ezek a befelé forduló kormányok egy esetleges újabb válság esetén valószínűleg nem lesznek nyitottak az együttműködésre - írta a portál.

Jelenleg Olaszország jelenti az első számú politikai és strukturális veszélyt Európa számára. Michael Hasenstab szerint összességében úgy látja, hogy a befektetők jelenleg alulértékelik az európai kockázatokat, szerinte az euró továbbra is sérülékeny maradhat 2019-ben a megoldatlan politikai és strukturális problémák miatt.

A Templeton guruja szerint a helyi devizás feltörekvő állampapíroknál látszik jelenleg a legnagyobb alulértékeltség a globális kötvénypiacon. Ez az eszközosztály azonban nem homogén: néhány ország szélesítette a befektetői bázisát a belföldi befektetőt bevonásával, így ellenállóbbá váltak a külső sokkoknak, míg máshol továbbra is komoly egyensúlytalanságok mutatkoznak megbízhatatlan intézményrendszerrel és törékeny gazdaságokkal. A szakértő szerint 2019-ben kulcsfontosságú lesz, hogy e különbségeket megtalálják a befektetők: azon országokat kell megtalálni, melyek ki tudják magukat vonni a globális hatások alól, az amerikai hozamok emelkedése például minden piacra másként hathat, ott érdemes befektetni, ahol ez a hatás a legkisebb. Azok az országok lehetnek jó helyzetben, ahol egyensúlyban van a fizetési mérleg, erős a gazdaság és viszonylag magasak a hozamok - véli Hasenstab.

A Templeton viharos időszakban, 2011 végén kezdett bele a magyar állampapírok erőteljes vásárlásába és a csúcson, 2013 végén-2014 elején a befektetési alapnál a magyar államkötvények több mint 10 százaléka volt, mivel 12,1 milliárd dollárnyi papír volt a kezelésében. Majd 2015-től az állomány nagy részét leépítették.

HOZZÁSZÓLÁSOK