Tenni kellene valamit: alacsonyak a keresetek, nagy a leterheltség

A közszolgálatban dolgozókat képviselő szakszervezetek szerint katasztrofális helyzetben van a közszolgálat, nagy a leterheltség, ezért azonnali általános béremelésre van szükség.
Domokos Erika, 2018. június 12. kedd, 22:55
Fotó: Napi.hu

A minden ágazatban eluralkodó létszámhiány óriási nehézségeket okoz az állampolgároknak és a közszolgálatban dolgozóknak. A helyettesítések miatt növekszik a munkaidő, a munkateher. Mindezek miatt azonnali általános közszolgálati keresetnövelés kell - mondta a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) közös sajtótájékoztatóján Boros Péterné, a SZEF alelnöke, az MKKSZ elnöke az MTI híre szerint.

A Belügyminisztérium adatbázisa szerint kedden a humán közszolgálatban 5485 állásajánlat van, viszont a jelentkezők nem tolonganak. A közszférában alacsonyak a keresetek, nagy a leterheltség - mondta Boros Péterné, aki szerint a közszférában kiemelten fontos lenne a családbarát munkahelyek megteremtése, ugyanis az állások 80 százalékát nők töltik be.

A humán közszolgáltatásban csak akkor áll meg az elvándorlás és lesz szakképzett jelentkező, ha megfelelő lesz a kereseti lehetőség, nagyobb lesz az erkölcsi megbecsülés és a kiszámíthatóság.

Közös megoldást kell keresni a húszféle közszolgálati bérrendszer közös rendezőelvének megteremtésére, a közszolgálat stabil és hosszú távú finanszírozására és a közszolgálati foglalkozások presztízsének megerősítésére. Nemcsak a tíz éve rendezetlen helyzetű 160 ezer dolgozó keresetét kell végre emelni, hanem a teljes közszolgálat kereseti rendszerét új alapra kell helyezni - mondta Boros Péterné.

Azt kívánják elérni, hogy a közszolgálati bérek kiindulópontját minden ágazatban a minimálbér jelentse és minden közszolgálati bértarifa meghatározó tétele a szakmunkás bérminimum legyen. Továbbá javaslatuk szerint a közszolgálatra érvényes módon meg kell teremteni a diplomás bérminimum intézményét is.

Arra van szükség, hogy a keresetek garantálják a kiegyensúlyozott közszolgálati feladatellátás személyi feltételeit, az állampolgárok megelégedettségét és a gazdaság versenyképességét - jelentette ki Boros Péterné.

A parlamentnek benyújtandó jövő évi költségvetési tervezetben nem látták "a közszféra dolgozói számára megnyugtató keresetnövelési garanciákat".

Földiák András, a SZEF elnöke közölte: a közszolgálat katasztrofális helyzetben van, ma már nem tudja minden szempontból megfelelően ellátni a feladatát. A két legfontosabb problémaként a minősíthetetlenül alacsony bérszínvonalat és az ágazati bérrendezések "szétziláltságát" jelölte meg.

Mindezek miatt a SZEF és az MKKSZ kezdeményezi a közszolgálati jogállások kinevezési, képzési, minősítési és javadalmazási szabályainak egységes elvű rendezését - tudósított az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ziziza, 2018.06.13 19:59

@mandokilaci:

A mai magyar nagymamák, dolgoznak, munkára vannak kényszerítve, nem érnek rá unokázni...
amúgy meg egy 3 hónapos csecsemőnek az anyja mellett van a helye, az anya meg ne nagyon ugráljon, hanem nevelje, nem másnak szülte... 1 éves korig min. tíltanám a munkát baba mellett... ha fontosabb a munkahely, ne szüljön....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pistapapi, 2018.06.13 10:21

"a nagyszülők nevelik a 3 hónapos picit"

Tudod, hogy a mai nagyszülők még vastagon dolgoznak akkor? Lassan 65 év lesz a korhatár. Számojjá má!
A fiatalok meg a nagyszülőknek szülnek unokát, nem maguknak gyereket....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mandokilaci, 2018.06.13 06:30

Két opció lehet.Vagy " fekete óvodák " lesznek ahol perkálnak a szülők vagy meg kell emelni az óvodai díjakat !Nevetséges ősszeget fizetnek a gyerekekre .De holland módi is lehetne itt a nagyszülők nevelik a 3 hónapos picit az anya meg dolgozik. Mondjuk havi 800 euró egy gyerek !Kettőt be sem tudna adni nem keres annyit .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html