Tények, amiket eddig nem tudott az AIDS-ről

Idén az első félév végére csaknem háromezerre nőtt az 1985 óta az országban regisztrált HIV fertőzöttek száma. Közülük 820-an betegedtek meg AIDS-ben, 1987 óta 367-en haltak meg a szerzett immunhiányos tünetegyüttes következtében - derül ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb hírleveléből.
Napi.hu, 2015. szeptember 11. péntek, 12:00
Fotó: Reuters

A rizikócsoportok elemzésénél kiderül,  első félévben a fertőzöttek felét homoszexuális, 10 százalékát heteroszexuális, kicsit több mint egyharmadát ismeretlen rizikócsoportba sorolta az OEK. Az intravénás droghasználó HIV-esek aránya alig 10 százalék.

A bejelentett AIDS betegek száma 2012-ben ugrott meg. Míg az 1986 és 2009 között eltel 23 évben összesen 519 AIDS-est regisztráltak, 2012-től évente 40 körülire nőtt az esetek száma. Rizikócsoportonként számba véve az OEK megállapítja, a 820 AIDS beteg kétharmada homoszexuális beállítottságú.

Forrás: Országos Epidemiológiai Központ
A regisztrált HIV fertőzöttek nemenkénti megoszlása a verifikálás éve szerint

 

A HIV pozitív személyek csaknem fele budapesti lakos.

Forrás: Országos Epidemiológiai Központ
A nyilvántartott HIV pozitív személyek területi megoszlása az anonim személyek nélkül (n=2326)

 


Forrás: Országos Epidemiológai Központ
A bejelentett AIDS betegek száma a megbetegedés éve és nemek szerint

 


A fertőzöttek közül a megbetegedés a homoszexuálisok körében volt a legnagyobb mértékű,a 820 AIDS beteg kétharmadát ebben a rizikócsoportban regisztrálták.

Forrás: országos Epidemiológiai Központ
AIDS okozta halálozás

Az AIDS miatti halálozás a homoszexuális rizikócsoportot érintette leginkább, a 367 halálesetből 267-en tartoztak ebbe a körbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK