BUX
39006

Tényleg jön a szuper NAV!

Vizsgálják annak lehetőségét, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készítse el a személyi jövedelemadó (szja) bevallásokat - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az állami rádióban.

MTI, 2015. március 18. szerda, 10:01

Munkaanyagról van szó, döntések még nem születtek, de vizsgálják annak lehetőségét, hogy hosszú távon a lakosságnak ne kelljen adóbevallást készítenie.

Varga támogatja ezt az elképzelést, és bízik benne, hogy a jogszabályi-technikai-informatikai hátteret megvizsgálva ez lehetségessé válik.

Szeretnék elérni, hogy ha a NAV úgyis rendelkezik minden cég pontos adataival, bevallásaival, akkor csak egy technikai lépés, hogy összevezetve az adószámokon a különböző kifizetéseket, jövedelmeket, az adóhivatal készítse el az adóbevallásokat. Korábban az Origo írt arról, hogy két év múlva már a NAV készítheti el az szja-bevallásokat.

A szaktárca elkezdte a 2016-os költségvetés elkészítését. A konvergenciaprogramot be kell nyújtani Brüsszelnek, tehát úgyis kell tervezési munkát végeznie a minisztériumnak, ehhez képest már minimális plusz munkával a következő év költségvetése is összeállítható - fogalmazott Varga, hozzátéve: 2011-2012-ben is előrébb hozták a költségvetés elkészítését.

A pénzügyér szerint az önkormányzatok, gazdasági szereplők is könnyebben tudják tervezni a következő évüket, ha tudják, hogy az állam mire készül, és féléves felkészülési időt kapnak a 2016-os év gazdasági környezetére. Emiatt ebben a fél évben szeretnék a költségvetési törvényjavaslatot elkészíteni és a parlament elé terjeszteni.