Az MNB monetáris tanácsa (MT) jelenlévő nyolc tagja a legutóbbi, júnus 23-i kamatdöntő ülésen egyöntetűen a 15 bázispontos vágás mellet voksolt, így alakult ki az 1,5 százalékos alapkamat - derül ki a friss rövidített jegyzőkönyvből. Eszerint Pleschinger Gyula nem volt jelen.

A tanács megítélése szerint a tartósan laza monetáris kondíciók összhangban vannak az árstabilitási cél elérésével. Az infláció idén és jövőre is elmaradhat az inflációs céltól, és csak az előrejelzési horizont végén kerülhet a 3 százalékos cél közelébe. A reálgazdaság a monetáris politika horizontján dezinflációs hatású marad, a kibocsátási rés csak fokozatosan záródhat. Összességében a monetáris kondíciók változatlanul lazának tekinthetők, így a globális kamat- és likviditási környezet továbbra is támogató.

Az MT szerint az utóbbi hónapokban beérkezett adatok némiképp meghaladták a márciusi Inflációs jelentés előrejelzését, amelyet főként a vártnál magasabb üzemanyagárak magyaráznak. Az infláció az elmúlt hónapokban historikus mélypontjáról emelkedésnek indult és előretekintve is pozitív tartományban alakulhat.

Az alacsony költségkörnyezet hatásának kifutásával, illetve az élénkülő belső keresletnek és az emelkedő béreknek köszönhetően a maginfláció fokozatosan emelkedhet. Ugyanakkor a mérsékelt inflációs alapfolyamatok következtében az infláció csak az előrejelzési horizont végén kerülhet a 3 százalékos cél közelébe. Az inflációs várakozások cél körül történő stabilizálódása hozzájárulhat ahhoz, hogy a belső kereslet erősödése mellett az árazás és a bérezés középtávon is az inflációs céllal összhangban alakuljon.

Az előző negyedévben a nemzetközi pénzügyi piacokon a hangulat változékonyan, de összességében inkább kedvezőtlenül alakult. A tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság továbbra is óvatos monetáris politikát indokol. A beérkezett adatok alapján csökkent az inflációs várakozások túlzottan alacsony szintjéből adódó másodkörös hatások kialakulásának kockázata.

Az MT több tagja a korábbinál óvatosabb előretekintő iránymutatás megfogalmazását tartotta szükségesnek. Egy tanácstag felhívta a figyelmet arra, hogy az inflációs alapfolyamat mutatókban az utóbbi hónapokban enyhe fordulat volt megfigyelhető, ami előretekintve befolyásolhatja az inflációs kilátásokat, mert a korábbi negyedévekhez képest enyhébb dezinflációra utalhat.

A tanács túlnyomó többsége amellett érvelt, hogy a hazai inflációs kilátások miatt nem időszerű a kamatcsökkentési ciklus lezárása és a tartósan laza monetáris kondíciók összhangban vannak az árstabilitási cél elérésével. Egy tag a kamatcsökkentési ciklus lezárására utaló előretekintő iránymutatást tartott indokoltnak, mivel véleménye szerint az 1,5 százalékos alapkamat már biztosítja, hogy az infláció az előrejelzési horizonton a 3 százalékos cél körül alakulhat.