Teret nyer a forintalapú lakáshitel

Júniusban a háztartások új forint és euró lakáscélú hiteleinek szerződéses értéke jelentősen emelkedett, míg a svájci frank alapúaké az előző havi szinten maradt, a nem pénzügyi vállalatok új forint- és euróhiteleinek szerződésértéke pedig összességében csökkent a Magyar Nemzeti Bank közlése szerint.
NAPI, 2009. július 31. péntek, 12:00
Fotó:

Az MNB adatai szerint júniusban a lakáscélú hitelek állománya 3936 milliárd forint volt, szemben a májusi 4033 milliárddal. Ezek túlnyomó részét az öt éven túli lakáshitelek tették ki - írja az MTI.

A háztartások lakáscélú forinthiteleinek állománya júniusban 1477,1 milliárdot, májusban 1476,7 milliárd forintot tett ki. Az euró lakáshitelek állománya júniusban 129,6 milliárd forintra nőtt a májusi 118,7 milliárdról. Az egyéb devizában felvett lakáscélú hitelek június végi állománya 2277,2 milliárd forintra csökkent a májusi 2384,5 milliárdról.

A lakossági szabad felhasználású jelzáloghiteleknél az új szerződések szezonálisan igazított értéke gyakorlatilag nem változott.

A forint személyi hitelek szezonálisan igazított új szerződéses értéke kismértékben emelkedett, míg az euró és svájci frank alapúak új szerződéses értéke kismértékben csökkent. A forint áruhitelek szezonális hatásokkal korrigált értéke nőtt. A svájci frank gépjárműhitelek új szerződéseinek értéke az előző havi szinten maradt.

Júniusban a háztartások által felvett forint lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója csökkent, a svájci frank hiteleké emelkedett és az euró hiteleké alig módosult.

Nem változott az euró szabad felhasználású jelzáloghitelek hitelköltség mutatója, míg a forint és a svájci frank hiteleké csökkent. A személyi hiteleknél a hitelköltség mutató mindhárom devizanem (forint, euró, svájci frank) esetében csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK