Terhet rakott a nyugdíjrendszerre a kormány - a többség nem jár jól

Rakétasebességgel emelkednek a hazai csúcsnyugdíjak, egy év alatt 200 ezer forinttal nőttek ezen ellátások, ma már többen havonta kétmillió forintot kapnak az állami nyugdíjalapból - hívja fel a figyelmet Zoom.hu. Mindez hosszú távon csak megterheli a rendszert.
K. Kiss Gergely, 2018. március 9. péntek, 09:56
Fotó: Reuters

Alapjaiban rendezte át a Fidesz-kormány 2013-as döntése a hazai csúcsnyugdíjak mértékét, ugyanis a kormánytöbbség ebben az évben törölte el a tb-járulékfizetési felső határt - ezzel lehetővé tették az utat az állami nyugdíjmilliomosok szűk táborának kialakulását. Évtizedeken keresztül működött úgy a magyar nyugdíjrendszer, hogy alig tízszeres volt a különbség a minimális és a maximális nyugdíjak között, vagyis a nyugdíjak 30-300 ezer forintos sávban szóródtak - olvasható a portálon.

A nyugdíjak maximalizálását úgy érték el, hogy egy bizonyos határ felett nem kellett a szerzett jövedelem után járulékot fizetni - így nem is számított be a nyugdíjszámítás alapjába. 2013-tól azonban eltörölték a járulékplafont, ami rövidtávon növeli ugyan a tb-kassza bevételeit, de hosszútávon jóval nagyobb terheket rak rá a milliós nyugdíjellátások kifizetése miatt. Az eltörléskor a járulékplafon bruttó 661 850 forint volt, vagyis az e feletti jövedelmek nem számítottak bele a nyugdíjba.

Szűk az állami nyugdíjmilliomosok tábora, de gyarapszik

Az időközben megszüntetett Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint 2017 januárjában 351 fő kapott nettó fél millió forintnál magasabb nyugdíjat, s mindössze hatan kaptak egymillió feletti nyugdíjat. 2018-ban azonban már nemhogy egymilliós, de havi kétmilliós nyugdíjat is kapnak egyes szerencsések. Az ONYF feladatait átvevő Magyar Államkincstár nem árulta el a Zoom.hu kérdésére, hogy 2018 januárjában hány fél- és egymillió forint feletti nyugdíjat folyósítottak. Annyit viszont elárultak, hogy a tíz legmagasabb nyugdíj átlaga januárban 2 015 226 forint volt havonta.

A válaszból az következik, hogy legalább egy nyugdíjas kétmillió forintnál magasabb nyugdíjat kapott januárban. És ha csak egy ilyen nyugdíjas volt, akkor jóval többet kapott kétmilliónál (mivel egyedül kellett felhúznia a tíz szupernyugdíjas átlagát kétmillió fölé). Ha többen voltak, akkor csak valamivel kétmillió fölött kellett kapniuk.

Nem tartható a járulékplafon eltörlése

A milliós nyugdíjak egy társadalombiztosítási rendszerben nem indokolhatóak. A tb lényege ugyanis épp az, hogy bizonyos mértékben jövedelmet csoportosítson át a nagy jövedelmű nyugdíjmilliomosoktól a minimálnyugdíj körül élők javára - természetesen bizonyos keretek között.

A milliós jövedelmű munkavállalók nyugdíj-megtakarításaikból biztosítani tudják maguknak a korábbi életszínvonalat - így semmi nem indokolja, hogy a társadalombiztosítástól is milliós ellátásokat kapjanak, ami hosszú távon jelentős többletkiadásokat jelent az állami nyugdíjrendszernek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ti kamuztok, 2018.03.10 23:46

@laci_52: "Akik pedig '89 óta vállalták a feketefoglalkoztatást, hogy több jöjjön zsebbe, azok hülyék voltak, nem sajnálom őket. Ők most szívják meg, mert kevés nyugdíjat fognak kapni.
Aki évtizedekig felelős vezetői munkakörben dolgozott, annak mindig is sokkal több lesz a nyugdíja, mint a segédmunkásnak és ez így is van rendjén."

Te öreg, ki a fene írogatott neked, a "fekete foglalkoztatásról"? mert én biztosan nem!
Nem kel kiforgatni, a leírtakat, én azt írtam le, hogy megszűntek a gyáraik, tehát értelemszerű, hogy ezekben a "gyárakban" voltak igazgatók, osztályvezetők, adminisztrátorok, stb....
Nem lehetsz annyira bugyuta, vagy alapból rosszindulatú,, ha azt gondolod, hogy ők a "fekete foglakoztatásban" helyezkedtek el! Akinek volt olyan kapcsolata, vagy lehetősége, az valószínűleg talált hasonló munkakört, de nagyos sokan pedig nem, én pedig őróluk írogatok!
Az a seggnyalók viszont nem érdekelnek, és soha nem is érdekeltek, akiknek a pozíció, vagy az egzisztencia annyira lételemük, hogy már abban a pillanatban látszik, hogy sz@ros a nyelvük, ahogy kinyitják a szájukat! :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.03.10 11:05

@ti kamuztok: Akinek kevés a nyugdíja, kérjen segítséget a gyerekeitől - ha vannak - vagy szociális segélyt az önkormányzattól.

Akik pedig '89 óta vállalták a feketefoglalkoztatást, hogy több jöjjön zsebbe, azok hülyék voltak, nem sajnálom őket. Ők most szívják meg, mert kevés nyugdíjat fognak kapni.

Aki évtizedekig felelős vezetői munkakörben dolgozott, annak mindig is sokkal több lesz a nyugdíja, mint a segédmunkásnak és ez így is van rendjén.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2018.03.10 08:35

@RealMan: nem (csak) az öregségtől reszketnek
hanem a hatalmuk elvesztésétől ( ugyanis innen
már mindenki leszarja őket - nincs hatalmad annyit is
érsz ) amíg van jó pozíciód - minden hülyeséget
elnéznek/kijavítanak ( ez a cégek jó részénél is így
van )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.03.10 08:17

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2018.03.10 07:48

@RealMan:
Franc ebbe a sok melléütésbe...mindegy. Éljen az öregkor!! Már ha megéri valaki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html