Gyors, strukturális változások mennek végbe, amelyek bizonytalanná teszi a jövőképet. Növekszik az energiahordozók közötti verseny, a piacok összekapcsolódnak. A változások mozgatórugói a piacnyitás, a szabályozási változások és a technológiai innováció, valamint az új üzleti modellek. Egyre inkább fontos a klímavédelem, valamint a nemzetközi egyezmények megszületése.

Mindennek eredménye az erősödő verseny az energiahordozók között, ami komoly árnyomást gyakorol az energiapiacra. A versenyt erősíti, hogy a hatékonyság növelésével csökkenő kereslet jellemzi a piacon. Az egyre szigorúbb klímavédelmi szabályozás a megújuló energiák felé tereli a piacot, háttérbe szorítva a fosszilis energiahordozókat. Ezek eredőjeként az elmúlt néhány évben az energiatermelők eredménye mintegy 30 százalékkal csökkent. Ilyen környezetben az energetikai cégek előre menekülnek, bővíteniük kell a szolgáltatásokat, ezt teszi a MVM is - állapította meg Harmati György.

Az MVM fő feladata megfizethető árú energia biztosítása, az ellátásbiztonság és a regionális növekedés biztosításával. Ennek érdekében a meglévő erősségekre -
Paks, a hosszú távú szerződése, a Mavirt Zrt feletti irányítás - építenek.

Az MVM új stratégiát tervez, amelyet az áprilisi közgyűlésen vezeti elő a cég vezetése. A cél az új stratégia partnerek bevonása mind a hazai, mind a regionális a piacon, ugyanis a felgyorsult piacokon nem tud egyedül reagálni minden kihívásra az MVM. A stratégia másik eleme a határozott nemzetközi jelenlét, ezért elsődleges cél a terjeszkedés. Bővíteni szeretné a cégcsoport az által nyújtott szolgáltatásokat,a hagyományos üzletágak mellett, ebben nagyobb szerepet kapnak a megújuló termelők.

A Magyar Földgáztárló Zrt tavalyi mérlege pozitív meglepetést okoz, ugyanis bár csökkent a betárolt gáz mennyisége, mégis nőtt az eredmény.

A mögöttünk álló fűtési időszak jó év volt - nem kellett a biztonsági készletekhez nyúlni, nem eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus. Ennek ellenére az ellátásbiztonság jelentősen nőtt a földgáztárolók állami megvásárlásával - reagált Harmati György arra a felmérésre , amit a konferencia résztvevői között végeztek.

A résztvevők többsége (58 százalék) szerint ugyanis a földalatti gáztározók megvásárlása nem üzleti döntés volt, "cserébe" viszont a politikai célok sem teljesültek. A kisebbségi vélemények (20 százalék) szerint viszont nőtt a nőtt az ellátásbiztonság. Ezzel szemben a szavazók 12 százaléka vitatta a ezt a véleményt, míg 9 százalékuk szerint átláthatóbbá vált a cég működése.