Térképre raktuk, hol vannak betöltetlen állások Magyarországon

A legfrissebb adatok szerint közel 300 ezren keresnek állást, miközben 100 ezer munkahely betöltetlen.
Dzindzisz Sztefan, Kristóf Réka, 2016. október 23. vasárnap, 14:57
Fotó: Reuters

Egy év alatt közel 60 ezerrel csökkent az álláskereső magyarok száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint, így szeptember végén 282 049 ember keresett munkát magának. A statisztika továbbra is árulkodó: többségük, 146 ezren vannak szakképzetlenek (azaz akik legfeljebb 8 általánost és a gimnáziumot végeztek), a pályakezdők 34,8 ezren, a diplomások pedig mindössze 17 ezren. A rossz hír, hogy továbbra is 82 897 olyan magyart talált a rendszerben a hatóság, akik egy évnél hosszabb idő óta keresnek állást.

A statisztika szerint az álláskeresők közel fele (49,9 százalékuk) semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott szeptemberben, miközben 141,4 ezren kaptak pénzbeli ellátást. A kedvezményezettek 38,8 százaléka álláskeresési ellátásban, a többiek (61,2 százalék) pedig szociális jellegű támogatásban részesültek.

A fenti ábrán jól látszik, hogy a nyugat-dunántúli régió továbbra is kiemelkedően jó helyzetben van, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében összesen feleannyi álláskereső sincs, mint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A legtöbb pályakezdő fiatalt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben tartották nyilván. Az ilyen álláskeresők 41,2 százalékának egyébként legfeljebb általános iskolai, 22,9 százalékuknak szakiskolai vagy szakközépiskolai, 15,6 százalékuknak gimnáziumi, 14,7 százalékuknak szakmunkásképző és technikumi, 5,5 százalékuknak felsőfokú iskolai végzettsége volt.

Hiába az ennyi álláskereső, továbbra is közel százezer volt a betöltetlen munkahelyek száma szeptember végén, pontosan 97 753.

Nem meglepő módon a legtöbb munkaerőt Budapesten keresik, miközben a Dél-Dunántúlon alig-alig akad szabad állás. Érdekesség, hogy ebből a szempontból Észak-Magyarország éppen hogy megelőzi a nyugat-dunántúli régiót.

A képet valamennyire árnyalja, hogy az új munkahelyek többségét (57,2 százalékát) továbbra is az állam támogatja, mindössze 19,2 ezer nem támogatott új munkahely tudott létrejönni szeptemberben. Ez utóbbiak többsége egyszerű ipari foglalkozású, a mechanikai gép-összeszerelő, bolti eladó, egyéb termék-összeszerelő és egyéb egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozásokra vonatkozott.

Szeptemberben a vállalkozások 166 embert érintő csoportos létszámleépítést jelentettek be. Ez legjelentősebben a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás és az adminisztratív és szolgáltatást támogató ágazatot érintette Somogy megye, a főváros és Hajdú-Bihar megye területén.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2016.10.23 18:21

az észak keleti és déldunantúli megyékben nagyon magas a roma lakosság aránya, sokan közülük abszolút képzetlenek, így utcaseprésen kívül semmilyen munkkára sem alkalmasak.

így hiába van sok betöltetlen állás,ezek többsége képzett szakemberekre vonatkozik, nem analfbétákat keresnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Meningitis, 2016.10.23 17:50

Csalókák az adatok, egy közfoglalkoztatottat pl, havonta (x12 évente) újraalkalmaznak papíron...
Továbbá Kelet Magyarországon még mindig 100-150E nettót adnak havonta, mikor már egy albérlet 90E körül alakul, rezsivel együtt éhen döglesz... Ezt nem bírják felfogni semmilyen vezető sehol, ő vett egy hajót, 9. lakást, a két éves A8ast lecserélte mert már nyekergett a váltó, a munkása meg dögöljön meg, még mindig itt tartunk, sötétség a fejekben...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html