Az alkalmazás megadja az őstermelő által termesztett növényfajok és tartott állatok megnevezését, illetve az értékesíteni kívánt növényi, állati eredetű termékek felsorolását is, így a fogyasztó meggyőződhet arról, hogy az árusított terméket ténylegesen az őstermelő termelhette-e.

Az alkalmazás célja, hogy erősítse a fogyasztói tudatosságot, az őstermelők és vásárlók közötti bizalmat, továbbá a termék nyomon követhetőségén keresztül támogassa az élelmiszer-biztonságot. Az agrárkamara szerint emellett a gazdaság fehérítését is elősegíti, ugyanis a hatóság általi célzott ellenőrzéseken túl a gazdálkodók, fogyasztók, felvásárlók is várhatóan aktív használói lesznek az alkalmazásnak.

A NAK közleménye emlékeztet arra is, hogy folyamatban van az új őstermelői kártyák kézbesítése, azokat az ideiglenes igazolványok 2016. szeptember 30-i lejártáig mindenki megkapja. Azoknak az őstermelőknek pedig, akiknek még a régi, papír alapú igazolványuk van, október 1. és december 31. közötti időszakban kell igényelniük az új őstermelői igazolványt, amennyiben 2017. január 1-jétől őstermelőként, jogfolytonosan kívánják folytatni tevékenységüket. Ez megközelítőleg százezer őstermelőt érint, ezért az agrárkamara azt javasolja, hogy ők október 1-jét követően a lehető leghamarabb keressék fel falugazdászaikat.