Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Balatonakalinál megkezdi a kiirtott nádas rehabilitációját az SSS Group - idézi a portál a hirbalaton.hu -t. Bár a rendőrség még nyomoz a nádas kipusztítója után, a társaságot, mint területhasználót kötelezte a telepítésre másodfokon az illetékes hatóság. Arról még nem döntött a vállalat, hogy ha eredményesen zárul a nyomozás, továbbhárítják-e majd a tettesre a nád visszatelepítésének költségeit.

A portál megkeresésére, Süle Gábor, az SSS Group Kft. vezetője közölte,hogy még idén megkezdik a munkát - bár még vannak vitás pontok a hatósággal a végrehajtás mikéntjéről. Emlékeztetett arra, hogy az első pillanattól elhatárolódtak a területük - vagyis a volt Holiday kemping - előtt történt nádirtástól. Az egymillió forintos bírságot pedig azért fizették ki, mert akkor még úgy tudták, ezzel hamar le lehet zárni az ügyet. Végül a másodfokú hatósági döntés jogerősen kötelezte a céget az eredeti az eredeti állapot helyreállítására.

A cég egyebek közt túlzásnak tartja, hogy öt éven át monitoring jelentést kell írniuk, nyomon követve a nád fejlődését. Sérelmezik azt is, hogy nem szerepel a szakértői anyagban annak elfogadása, ha külső körülmények - például jégzajlás - károsítja a következő években a parti növényzetet.

Közben a Natura 2000-res védettségű terület magától is elkezdett újra életre kelni, azonban emberi beavatkozás nélkül nem tud valóban regenerálódni, mivel a természetes partot elvágták, kettévágták és kőszórást építettek oda - mondta a lapnak Pomogyi Piroska, a balatoni nádas-felméréseket több évtizede végző szakember. Szerinte a nádas visszatelepítését csak több fázisban lehet majd megoldani.