Tetőzés helyett tovább emelkedik a vízszint Budapesten

A vártnál néhány centivel magasabban tetőzhet szerda hajnalban a Duna Budapesten. Közel egy hét kellhet ahhoz, hogy az alsó rakpartokról is visszavonuljon a víz.
NAPI Online, 2006. április 4. kedd, 17:53
Fotó:

Elérte az előre jelzett maximális, 860 centiméteres magasságot a Duna vízszintje Budapestnél délután négy órakor, a vízszint azonban tovább emelkedik - közölte Grafjódi Gabriella, a Fővárosi Polgári Védelem sajtóreferense, akit az MTI idézett.

A szakemberek szerint akár 865 centiméteren is tetőzhet a Duna. A szóvivő szerint pontosan még nem lehet megmondani, mikorra várható a legmagasabb vízszint - a becslések szerint valamikor szerdán hajnalban tetőzhet a Duna a fővárosban. A sajtóreferens elmondta: a vártnál 2-5 centiméterrel magasabb vízszint várhatóan nem okoz nagyobb problémát a védekezésben, mint a korábban prognosztizált 860-as érték.

Ahhoz, hogy visszahúzódjon a víz 600 centiméterre, vagyis az alsó rakpart alá, 5-6 nap kellhet - derült ki Reich Gyula vízügyi szóvivő beszámolójából. Hozzátette: a folyó Szentendrénél kedd délután tetőzhet, ahol a Budapesten vártnál hamarabb apadhat a folyó vízszintje a "veszélyesnek" tekintett szint alá.

A Margitszigeten ma 3,5 ezer homokzsákot építettek be, további 15 ezret pedig előkészítettek. A helyszínen összesen 240 szakember és önkéntes dolgozik.
A Római-parton 35 ezer új homokzsákot kellett beépíteni kedden, a területen több mint 170 ezren dolgoznak. A Rómain emellett elkezdték az úgynevezett ellennyomó medencék építését a gát oldalában, amivel el lehet érni, hogy a gáton kersztülfolyó víz - összegyűjtve - megakadályozza a további szivárgást.

HOZZÁSZÓLÁSOK