The Lancet: A magyarok az egészségükkel fizetnek az alulfinanszírozott egészségügyért

Hiába lenne lehetősége a növekvő gazdaság mellett a magyar kormánynak javítani az egészségügyön, nem teszi, a magyarok egészségügyi mutatói pedig katasztrofálisak - idézi a The Lancet cikkét a hvg.hu.
Szepesi Anita, 2018. április 23. hétfő, 14:59
Fotó: Napi.hu

Orbán Viktor újraválasztása kapcsán a világ egyik legrégebbi és legnevesebb orvosi szaklapja, a The Lancet arról ír, milyen egészségügyi következményei vannak egy országban annak, ha kormány a populizmust helyezi előtérbe, az egészséggel pedig nem törődik. A magyarok egészségügyi mutatói márpedig siralmasak - olvasható a portálon.

Az uniós átlagnál öt évvel rövidebb a várható átlagélettartam, az iskolázatlanok átlagosan kilenc évvel kevesebbet élnek, mint a legjobban képzettek, dohányzásban és elhízásban pedig élenjárók a magyarok, idézi a The Lancet az OECD 2017-es egészségügyi országjelentését. A magyar életkilátások rosszabbak a szomszédos országokénál is, Romániát kivéve.

A Fidesz kormányzása alatt több mint kétszeresére nőtt az új HIV/AIDS esetek száma , az európai egészségügyi fogyasztói index rangsorban pedig a 20.-ról a 29.  helyre esett az ország. A GDP-arányos egészségügyi költés 8 százalékról 7,2 százalékra csökkent, szemben a 9,9 százalékos uniós átlaggal, a lakosság közvetlen hozzájárulása pedig 29 százalékra nőtt az összes kiadáson belül. Mindeközben a magyaroknak csak nagyjából a fele vallotta magát egészségesnek a legutóbbi felmérésen. Az alulfinanszírozott rendszerért a The Lancet szerint a magyarok az egészségükkel fizetnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.04.23 16:20

Marhaság. A lakosság egészségi állapotát az egészségügy csak 10%-ban befolyásolja, a maradék 90% életmód kérdése. A magyarok szétqurják magukat az egészségtelen életmódjukkal, és amikor megvan a baj, akkor elvárják a dokiktól, hogy gyógyítsák meg őket. Azt is úgy, hogy beveszik a pirulákat, és várják a csodát. No ezaz, ami nem működik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ghanima, 2018.04.23 15:47

Semmi gond - gondolja és követi gyakorlatát a szégyentelen, becstelen, korrupt, hazug, tolvaj fideszes kormányzat. Rövidke életükben a magyar adóalanyok fizetnek, mint a katonatiszt, aztán még nyugdíjba menetel előtt meghalnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html