TI: a magyar állami intézményrendszer sok esetben részrehajló

A magyar állami intézményrendszer sok esetben részrehajló - jelentette ki a Transparency International (TI) Magyarország ügyvezető igazgatója a szervezet tizedik születésnapját ünneplő budapesti konferencián, amelyet pénteken, a korrupcióellenes világnapon tartottak "az integritásról és az integritásalapú közigazgatási kultúráról" a holland nagykövetség támogatásával.
MTI, 2016. december 9. péntek, 20:16
Fotó: Napi.hu

Köszöntőjében Martin József Péter úgy fogalmazott, Magyarország nem áll jól az integritást, vagyis a feddhetetlenséget, elfogulatlanságot illetően. Az állam nem működik egészen átláthatóan - tette hozzá, megjegyezve: azok nyerik a közbeszerzéseket, akik "közel állnak a tűzhöz". Sokszor azon intézmények is a kormány "meghosszabbított karjaiként" működnek, amelyek feladata éppen a végrehajtó hatalom ellenőrzése lenne - vélekedett.

Felidézte, hogy Magyarország nemrég kilépett a Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership) elnevezésű nemzetközi kezdeményezésből, amit kedvezőtlen fejleményként értékelt.

Marschall Miklós, a TI vezérigazgató-helyettese szerint tíz év nem sok, főleg ha a korrupció elleni küzdelemről van szó. Úgy fogalmazott, az eltelt rövid idő alatt a magyar szervezet a "TI-család" egyik legjobbjává nőtte ki magát.

Gajus Scheltema, Hollandia budapesti nagykövete gratulált a TI Magyarország tízéves fennállásához. Szavai szerint a kezdetektől támogatták a szervezetet, és a továbbiakban is így tesznek. A diplomata jelzésértékűnek nevezte, hogy Magyarország kilépett a kritikus hozzáállásáról ismert Nyílt Kormányzati Együttműködésből.

Tölgyessy Péter politológus úgy fogalmazott, hogy a magyar emberek "óriási hittel, reménységgel szeretnének élni egy olyan országban, ahol kiszámítható a közigazgatás, nincs korrupció. Történelmi áttekintésében azt mondta, a rendszerváltás utáni, egymással szemben álló kormányok mindegyike eszközként használta a közigazgatást, és az ellentábor korrupciós cselekményeire mutogatott. Szavai szerint a 2010-ben megalakult magyar kormány más berendezkedést, "új rendszerváltást" kezdett hirdetni.

A hatalom úgy döntött, minden téren újra kell osztani a javakat, és jelenleg is ez folyik - vélekedett.
Az első panelbeszélgetésen Németh Erzsébet, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) igazgatója a megelőzés fontosságáról beszélt. Megjegyezte: a korrupció lappang, mert egyik érintett félnek sem érdeke, hogy kiderüljön.
Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke úgy fogalmazott, az integritás akkor áll fenn, ha valaki akkor is helyesen cselekszik, amikor senki sem látja.  Saját feladatának az OBH szervezeti függetlenségének megteremtését nevezte, egyik első meghirdetett stratégiai célja az integritás kiépítése volt - közölte.

Boda Zsolt, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontja Politikatudományi Intézetének igazgatója egyik felmérésük eredményeit ismertetve elmondta, az állami adóhatóságra korábban komoly bizalommal tekintettek az emberek, ezt azonban erőteljesen lerombolta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal körül 2014-2015-ben kirobbant botrány.

Martin József Péter arról beszélt, hogy a magyarok jelentős része szerint korrupció nélkül nem lehet érvényesülni, ráadásul a korrupció megtapasztalásakor csupán minden ötödik ember tenne bejelentést, ami nemzetközi összehasonlításban nagyon rossznak számít.  Németh Erzsébet és Martin József Péter között véleményellentét alakult ki arról, mennyire független, feddhetetlen az ÁSZ. A számvevőszék igazgatója adatokat közölt annak alátámasztására, hogy a szervezet átlátható, a TI ügyvezetője ugyanakkor úgy vélekedett, kritikával lehet illetni az ÁSZ működését.

A kérdéshez hozzászólva Handó Tünde megköszönte azt a segítséget, amelyet a számvevőszék a bíróságoknak nyújt, ahol magas a korrupció kockázata.

Terry Lamboo, a holland belügyminisztérium vezető tanácsadója közölte: Hollandiában is javult a bíróságok integritása. Azt mondta, egyedül a dokumentumok vizsgálatából nem igazán derül ki a "nepotizmus" mértéke, a munkavállalók észlelése szintén fontos.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tegnaputan, 2016.12.10 13:53

Az amcsi külügy megmondta: (Soros támogatta) "civil szervezetteknek" kell átadni a kormányzást. Nem jó ám ha választáson nyert pártok hajtják végre a választók akaratát, ez így nem liberális demokrácia. Mert hát a dolgok túl bonyolultak ahhoz, hogy a nép döntsön, mikor ezek a "civil szervezetek" aztán igazán liberálisak és demokratikusabbak, és okosabbak a népnél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.12.10 13:34

@George Lukacs: Kedves blama!

Ha a fogalmazásgátlót nem venné be nap-nap után, akkor kiváló munkatársa lehetne a napi.hu irányított újságíróinak és kedvére trollkodhatna átlagon felüli fizetésért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2016.12.10 12:12

@lomb:

Bukás, bukás és bukás.

Magyar győzelem mindenütt.

Trümp is magyar ám!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.12.10 11:13

Már látszik az ámerikai "demokraták" választási vereségének eredménye. A soros által finanszírozott álcivil szervezet - a TI - árnyaltabban fogalmaz az eleddig teli pofával tutult korrupcijóóóóról.

Ha így haladnak, akkor trump elnökségének végére - talán - megtanulják az igazmondást is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html