A GVH megvizsgálja a TikTokot

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított a TikTok videomegosztó közösségi oldal üzemeltetőjével szemben a felhasználók hiányos és megkésett tájékoztatása miatt.
Csernátony Csaba, 2020. október 8. csütörtök, 12:51
Fotó: Getty Images

A TikTok egy széles körben elérhető videomegosztó közösségi hálózati szolgáltatás, melynek Magyarországon is jelentős számú - gyermekeket is magában foglaló - felhasználója van.

A GVH azért indított vizsgálatot az Egyesült Államokban bejegyzett, kínai tulajdonú szolgáltatóval szemben, mert azt valószínűsíti, hogy a vállalkozás nem a jóhiszeműség és tisztesség alapelvének megfelelően elvárható szakmai gondossággal tájékoztatja a fogyasztókat az online platform működésére vonatkozó lényeges információkról - így például a szolgáltatás igénybevétele során kezelt adatok köréről és azok felhasználásáról - közölte csütörtökön a GVH. Jogsértés gyanúját veti fel az is, hogy az eljárás alá vont nem tette magyar nyelven hozzáférhetővé a magyarországi, egyébként magyar nyelvű kereskedelmi kommunikációival megcélzott fogyasztók számára a platform működésének és a TikTok szolgáltatásai igénybevételének legfontosabb feltételeire vonatkozó tájékoztatásokat.

A GVH azt valószínűsíti továbbá, hogy a TikTok nem moderálta a gyermek- és fiatalkorúak reklámoknak való kitettségét. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

HOZZÁSZÓLÁSOK