Tiltakoznak a polgármesterek: a kormány akcióterve veszélyezteti a kerületi válságkezelést

Veszélyezteti, helyenként ellehetetleníti az önkormányzatok járvány elleni védekezését és szociális válságkezelését, ha a kormány a szombaton ismertetett akcióterv értelmében elvonja az önkormányzatoktól a gépjárműadóból befolyó bevételt, ami a főváros ellenzéki polgármesteri szerint elfogadhatatlan - idézi a 14. kerületi jegyző által jegyzett közleményt a 24.hu.
Szepesi Anita, 2020. április 4. szombat, 17:47
Fotó: MTI Fotó / Sóki Tamás

A kormány lépésének kárvallottjai éppen azok a rászorulók lesznek, akiknek most különösen nagy szükségük lenne a segítségre lakóhelyükön - írják a polgármesterek a portál cikke szerint.

A válság által leginkább sújtott iparágak a nagyvárosokban összpontosulnak, és itt élnek a legtöbben azok közül, akiknek megélhetése most veszélybe került, a budapesti kerületi önkormányzatokra a szociális válság enyhítésében minden eddiginél nagyobb szerep hárul - írják.

"A kerületi önkormányzatok az elmúlt hetekben saját forrásból, egymással együttműködve szereztek be a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket, kidolgoztak szociális támogatási programokat, megsokszorozták erőfeszítéseiket az idősgondozás és a gyermekétkeztetés terén éppúgy, mint az egészségügyi alap- és járóbeteg ellátásban, vagy a hajléktalan-ellátásban. A kerületek az egyre növekvő feladatokat egyre csökkenő bevételekből kénytelenek ellátni, miközben naponta szembesülünk a válság okozta megrázó élethelyzetekkel" - olvasható a közleményben.

Sem támogatást, sem információt nem kaptak az operatív törzstől

Elmondják, hogy a kerületi önkormányzatok az egészségügyi és szociális válság kezeléséhez a kormánytól nem hogy érdemi támogatást, de még csak kielégítő információt sem kapnak.

"Sem a kormányhivatalok, sem az operatív törzs nem szolgáltat a válságkezelést megkönnyítő információkat, kérdéseinkre, felvetéseinkre késve, vagy egyáltalán nem érkezik válasz. A háziorvosok, az ápolók, vagy éppen a szociális ellátásban dolgozó munkatársaink járvány elleni védelmét szolgáló eszközök kormányzati forrásból alig érkeznek, e téren is magunkra, illetve a fővárosi városvezetésre számíthatunk. A vírustesztelés mennyisége egész egyszerűen elégtelen, ebben is a főváros saját erőfeszítései jelentenek előrelépést."

A polgármesterek úgy fogalmaznak: "Más európai kormányoktól eltérő módon a magyar kormány nem biztosítja a kieső bérek fedezetét a munkavállalók számára, nem változtatott Európa legszűkmarkúbb munkanélküli támogatási rendszerén és a családi pótlék összegén sem. Az önkormányzatok gazdasági válságkezelő lehetőségei nagyon szűkösek, de naponta szembesülnek az egzisztenciájuk elvesztése miatt segítséget kérő emberek drámájával."

Kimaradtak a válságkezelésből az állami uniós pénzből vagyonokat felhalmozók

A válságkezelés akciótervet illetően egyetértenek azzal, hogy a prosperáló multik és bankok is vállalnak részt a terhekből, de igazságtalannak érzik, hogy azok a gazdasági szereplők, akik az elmúlt években szinte kizárólag állami és uniós forrásból tettek szert hatalmas vagyonokra, kimaradtak a felsorolásból. Kimaradt a kormány által Budapesten megvalósítani kívánt, zömében sportcélú látványberuházások átgondolása is. És nem lehet máshogy, csakis megszorításnak nevezni, hogy a kormány újabb bevételeket akar elvenni az önkormányzatoktól.

A polgármesterek elszólítják a kormányt, hogy a válságkezelés során az önkormányzatokat tekintse partnernek, kezdjen egyeztetést az önkormányzati szövetséggel, a helyi válságkezelést ne megszorítással sújtsa, hanem támogatással segítse. "Vagy - hogy a miniszterelnököt idézzük - ha már segíteni nem tud, legalább ne nehezítse a munkánkat."

A közlemény aláírták:

V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere
Örsi Gergely, a II. kerület polgármestere
dr. Kiss László, a III. kerület polgármestere
Déri Tibor, a IV. kerület polgármestere
Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere
Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere
Pikó András, a VIII. kerület polgármestere
Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere
dr. László Imre, a XI. kerület polgármestere
dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármester
Horváth Csaba, a XIV. kerület polgármestere
Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere
Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere
Gajda Péter, a XIX. kerület polgármestere

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2020.04.05 08:48

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2:
Egyetértek, csak a főpolgármester meg "helyettesei", "tanácsadói", és számos egyéb ingyenélő léhűtői milliós fizetésének csökkentését felejtetted ki, Móricka.

Nekik bőven jut a Soros millióiból !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.05 00:32

@mpapa: "az országgyűlési képviselők, miniszterek, miniszteri biztosok, államtitkárok stb. köztársasági elnök fizetését 35-40%al csökkentenék"

Egyetértek, csak a főpolgármester meg "helyettesei", "tanácsadói", és számos egyéb ingyenélő léhűtői milliós fizetésének csökkentését felejtetted ki, Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.04.05 00:10

Költségcsökkentés címén szívesen látnék egy olyat, hogy az országgyűlési képviselők, miniszterek, miniszteri biztosok, államtitkárok stb. köztársasági elnök fizetését 35-40%al csökkentenék. Állami cégek vezetőinek 20%-os bércsökkentése. Továbbá a képviselők lakbér támogatását 50%-al csökkentenék, valamint az üzemanyagkártyák összegét is 50%-al csökkentenék (most olcsó a nafta és kevesebbet is kell utazni).
A propaganda költségvetést 50%-al csökkentenék, mert most ezzel talicskázzák ki a pénzt a barátoknak (lásd óriásplakátok a kijárási korlátozásokról), Magyar Televízió költségvetésének 30%-os csökkentése.
A még el nem kezdett építőipari sportberuházások leállítása. Állami cégek indokolatlan reklám hirdetésének leállítása a (baráti)médiában.
Mindez jelzésértékű lenne a kiadáscsökkentésre és az egyenlőbb közteherviselésre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html