Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Frans Timmermans az MSZP EP-listájáról döntő rendezvényen rögzítette azt is: az Európai Bizottság (EB) elnökeként sohasem kötne megállapodást a szélsőjobboldallal. A politikus szerint a szocialistáknak a fiatalok felé kell fordulniuk, melléjük kell állniuk, és olyan körülményeket kell teremteni Magyarországon, hogy a fiatalok ne távozzanak külföldre. Ki kell állni a fiatalok mellett, ahogy az MSZP tette Nagy Blanka esetében - hangoztatta.

A politikus szerint a magyarországi munkaerőhiányra nem a rabszolgatörvény a megoldás, a kormánynak tisztességes munkakörülményeket, megfelelő béreket és jó oktatást kell teremtenie. Hangsúlyozta, ha megválasztják az EB elnökének, mindent megtesz azért, hogy a férfiak és nők bére közötti negyven százalékos különbséget nullára csökkentse. Hasonló ígéretet tett a férfiak és a nők nyugdíja közötti különbség csökkentésére is.

Nem adókedvezménnyel lehet a gyerekvállalást ösztönözni

Véleménye szerint nem adókedvezménnyel lehet az embereket gyermekvállalásra ösztönözni. Szerinte akkor születik több gyerek, ha jó az oktatás, jó a gyermekellátó rendszer.

Minden erejével harcolni fog a korrupció ellen - jelentette ki. Azt firtatta, miért nem csatlakozik a magyar kormány az európai ügyészséghez. Szerinte ha a magyar kormány csatlakozna ehhez a kezdeményezéshez, akkor sokkal jobb lenne az uniós pénzek felhasználása.

A nacionalizmus nem hazafiság

Frans Timmermans a nacionalizmus helyett a hazafiságot javasolta, és azt mondta: mindannyiunknak patriótának és hazafinak kell lennünk. Egy hazafi olyan személy, aki szereti országát, elmegy külföldre és elmeséli, milyen szép az országa - magyarázta.

A nacionalizmus az emberekben történő félelemkeltést jelenti; nacionalisták olyan emberek, akik félnek, meg vannak sértődve, mindenhol ellenséget látnak, a szomszédaikat is ellenségnek tekintik. Senki sem úgy születik, hogy gyűlöl, senki nem születik antiszemitának, gonosznak, az embereket azzá teszik. A gyűlöletre azonban ne gyűlölet legyen a szocialisták válasza - hangsúlyozta.

Sose legyünk puhányok!

Szerinte a mostani EP-választás Európa szívéről szól, most dől el, hogy szolidaritásalapú Európát építenek-e. Timmermans szívesen leülne Orbán Viktorral megvitatni azt, miben értenek egyet és miben nem.

"Sose legyünk puhányok! Követeljük az akadémiai szabadságot, a sajtó szabadságát, a civil szervezetek szabadságát!" - szólított fel. Azt mondta, nem kötnek kompromisszumot a bíróságok függetlenségével, az állampolgárok egyenlőségével kapcsolatban és a jogállamiságot illetően.