Veszélyes hulladékot is találtak a Tiszában

Több mint 10 tonna hulladékot gyűjtöttek a "kalózok" a PET Kupán, a Tisza ártereiben. Az összegyűjtött hulladék felét újra lehet hasznosítani számolt be az Infostart.hu.
Domokos László, 2018. augusztus 26. vasárnap, 08:00
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A hatodik PET Kupán, a Szatmárcseke és Tiszamogyorós közötti 74 kilométeren több mint 400 résztvevő, közel 50 önkéntes takarította a tiszai ártereket. A résztvevők 50 kenuval és 22 darab, hulladékból készült hajóval utaztak a Tiszán - írta a portál.

Egy hét alatt több mint 10 tonna hulladékot gyűjtöttek össze. Ennek mintegy fele újrahasznosítható, amiről az önkéntesek gondoskodnak, hiszen a versenyzők által gyűjtött ártéri hulladékot ők válogatják át, tömörítik, rendezik külön zsákokba, így előkészítve a hulladékkezelő cégeknek - mondta Hankó Gergely környezetmérnök, az esemény főszervezője.

Az ártéri erdőkben az található meg, ami lebeg, ennek négyötöde PET-palack és -flakon. Sok az üveghulladék, de találtak traktorbelsőt és -külsőt, autóüléseket, rengeteg villanykörtét, sőt veszélyes hulladékokat is.

A PET Kupa során több vizsgálattal elemzik a víz minőségét is, ezt a WaterScope International végzi, az eredmények még nincsenek meg.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK