BUX
38971

Tisztogatást tartana a kormány a köztisztviselőknél is

A Fidesz bevezetné az indoklás nélküli felmondás intézményét a köztisztviselőknél is, és ismét öt évenként választatnának intézményvezetőket. Az előterjesztő Kósa Lajos szerint rossz a bebetonzott, egyre kevesebbet kereső közszolgák szemlélete.

NAPI, 2010. december 7. kedd, 09:25

A Fidesz bevezetné az indoklás nélküli felmondás intézményét a köztisztviselőknél is, és ismét öt évenként választatnának intézményvezetőket. Kósa Lajos (Fidesz) előterjesztő hétfőn a Parlamentben azt mondta, az elmúlt húsz évben a közszférában olyan folyamat zajlott le, amelynek eredményeként a köztisztviselők bár kevesebbet keresnek, "bebetonozták" őket a székükbe - tudósít az MTI. Egy olyan szemlélet alakult ki, amelynek egyenes következménye volt, hogy az emberek nincsenek megelégedve a köztisztviselőkkel - hangsúlyozta Kósa Lajos.Hiába van szabály arról, hogy hogyan lehet valakit elküldeni, a munkaügyi bíróságok "munkavállaló barát" gyakorlata miatt alig van jogeset, amikor alkalmatlanságot állapítottak meg és felmondtak az alkalmazottnak - mondta. Szakítani kell ezzel a gyakorlattal, ezért módosítanák a köztisztviselői törvényt.

Megváltozna a jutalmazási rendszer is, e szerint legfeljebb 30 százalékkal emelhetik meg szakmai munkája értékelése alapján a munkavállaló alapilletményét, s azt legfeljebb 20 százalékkal csökkenthetik. Kósa Lajos elmondása szerint a korábbi rendszerben 20 százalékos eltérést szabtak meg, ez "abszurd" korlátozás volt.

A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosításával megszüntetnék a megbízott vezetői rendszert és az intézmények vezetőit legfeljebb 5 évre választhatják, ezt követűen új pályázatot kell kiírni. Az "életfogytig tartó" gyakorlatnak nincs jó indoka - tette hozzá.