Titkos alkuval menekül meg a forint és Magyarország?

A forint szempontjából pozitív hírként értékelte a Napi Gazdaság Online által megkérdezett elemzők többsége azt, hogy a kormány nem rukkol elő új, kiterjesztett végtörlesztési javaslattal, hanem megvárja, mit javasol a Bankszövetség a devizahitel-probléma kezelésére. Vannak, akik szerint ez az alku volt az ára annak, hogy elkerüljük a leminősítést - mégsem lódult meg a forint.
Molnár Gergely, Ádám Viktor, Nagy László Nándor, 2011. november 4. péntek, 15:10
Fotó: Napi.hu

Fontos, a korábbi kommunikációhoz képest igazi újdonságot jelentő bejelentést tett csütörtökön a nemzetgazdasági miniszter a devizahitelesek kezelése kapcsán. Matolcsy György szavaiból kiderült, hogy új együttműködés kezdődik a kabinet, a bankok és a felügyelet között, a bankadó alapjából leírhatóvá válik a hitelbővülés. A kormány egyelőre nem jelent be újabb devizahiteles-mentési akciókat, a Bankszövetség pedig két héten belül előrukkol saját javaslataival.

Ezek után a forint mégsem erősödött, pedig a Napi Gazdaság Online által megkérdezett elemzők többsége úgy vélte, pozitív hírről van szó. Vannak ugyanakkor, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a kabinet, amennyiben nem lesz elégedett a Bankszövetség ötleteivel, újra akcióba léphet.

Miért nem reagált a forint?

A forint szempontjából inkább, a Magyarországot fenyegető leminősítési kockázatokat illetően pedig mérsékeltebben, de mindenképp pozitívan értékelhető a Bankszövetséggel kötött megállapodás - értékelte az eseményeket Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője. Hozzátette: a képet ugyanakkor árnyalja, hogy amennyiben nem lesz megfelelő a kabinet számára a bankok javaslata, újra előkerülhetnek a kormányzati ötletek, egyoldalú intézkedések.

Ha viszont úgy sikerül kezelni a devizahitelesek problémáját, hogy az nem a végtörlesztés kiterjesztését eredményezi, az azt is jelenti, hogy egy, a forintot fenyegető jelentős kockázat párologhat el. A devizahitelek eltüntetésére korábban megszabott bő egy év ugyanis rendkívül rövid időnek számít, az átváltások miatti forintesés kamatemelést kényszeríthetett volna ki.

Egyértelműen pozitív a megegyezés a forint árfolyamára nézve - vélekedett Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is, aki furcsállotta, hogy nem reagált érdemi erősödéssel sem a hazai deviza, sem az OTP árfolyama. Suppan szerint csütörtökön a forint jegyzésére az ECB váratlan kamatcsökkentése hatott inkább kedvezően (a két esemény ráadásul igen közel volt egymáshoz), főleg azért, mert egyhangú volt a döntés. Az, hogy várható a monetáris lazítás folytatása - jövőre akár 0,5 százalékig is vághat az ECB -, csökkenti az MNB-re nehezedő kamatemelési nyomást, hiszen nő a kamatkülönbözet.

 

Forrás: Equilor, Napi Gazdaság Online

Nem nyugodtak meg a piacok

Nem is volt indokolt, hogy jelentősebb pozitív hatással járjanak a piacokon Matolcsy bejelentései - véli ugyanakkor Ötvös Mihály, a CIB senior deviza üzletkötője. Szerinte ugyanis a Bankszövetséggel szemben megütött békülékenyebb hangnem a kormány részéről nem jelenti azt, hogy a bankoknak végül akár egy fillérrel is kisebb lesz a veszteségük a devizahitelek leépítésére irányuló kormányzati törekvés kapcsán. (A PSZÁF legfrissebb adatai alapján 100 milliárd forint lehet a veszteség.) Hozzátette: péntek délelőtt is nagyobb volumenű forinteladásokról lehetett hallani, főleg svájci frank ellenében.

Ötvös hozzátette: a piac továbbra is arra számít, hogy a végtörlesztés végső határidejét ki fogják tolni, például arra hivatkozva, hogy a legfrissebb adatok szerint az ingatlanpiacon nemhogy élénkülést nem hozott a végtörlesztés miatt elvileg megnövekvő kínálat, de éppen hogy csökkent a piaci aktivitás. A piaci szereplők attól tartanak, hogy amennyiben a Bankszövetség ajánlata nem lesz elég, úgy a kormány úgyis vissza fogja azt dobni és saját elképzeléseit valósítja meg. Ennél az asztalnál nem a bankoknál van az aduász - fogalmazott Ötvös, aki ezért korainak tartja a forinttal kapcsolatos optimizmust.

Nem szabad elfelejteni, hogy a leminősítés lehetősége is a levegőben lóg, s amíg a hitelminősítők nem jönnek ki országértékelésük frissítésével, addig óvatosak maradhatnak a befektetők a forinttal kapcsolatban.

Felkészülhetett a piac a leminősítésre - figyeljük Romániát!

Ami a leminősítés esélyeit illeti, az Erte elemzője szerint nagyobb súllyal esik a latba az, hogy a kormány mennyire tartja magát a deficit- és adósságcsökkentő terveihez. E téren - bár a kabinet igencsak nem megszokott gazdaságpolitikai intézkedéseket hoz - következetesen tartja magát a célszámokhoz, amit a befektetők kedvezően értékelhetnek - fogalmazott Árokszállási Zoltán.

Suppan Gergely szerint leminősítési félelmek továbbra is makacsul tartják magukat, de ezek a várakozások már jórészt beépültek az árfolyamokba. Nem véletlen, hogy a forint bár továbbra is egy irányba mozog az euró devizáival, lemaradt tőlük, vagyis esés esetén nagyobbat gyengül, erősödéskor pedig kevésbé tér magához. Hasonló aggodalmakat jeleznek a tőzsdei árfolyamok is, illetve az OTP shortállománya.

Ezzel úsztuk meg a leminősítést?
Voltak olyan, név nélkül nyilatkozó szakemberek, akik nem tartották kizártnak, hogy a hitelminősítők budapesti tárgyalásaikon épp ezt, a korábbi kormányzati kommunikációval éles elletétben álló megegyezést szabták annak feltételéül, hogy ne rontsák bóvli kategóriába az ország osztályzatát.

A Takarékbank elemzője arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben Románia két hitelminősítőnél is már a bóvli kategóriában van, Magyarországot pedig még csak leminősítés fenyegeti, a CDS-árazások tekintetében Románia sokkal jobban áll. Mindez azt is jelentheti, hogy a piac akár két-három fokozattal történő osztályzatrontást sem tart lehetetlennek. A szakember mindezek alapján úgy véli, hogy ha a leminősítés elmarad, elvileg jelentős forintrallynak kellene kibontakoznia, míg ha bóvliba kerülünk, csak átmeneti lehet a nagyobb forintesés.

A 320 forintos euróárfolyam így csak akkor jöhet össze Suppan szerint, ha a külső környezet is erre indokot ad, míg ha nyugodtak vagy mérsékelten optimisták a befektetők, nem indokolt a 310 feletti jegyzés. Megjegyezte: azok a külföldi befektetők, akik magyar állampapírt vettek, tisztában voltak a leminősítési kockázatot hordozó negatív kilátásokkal. Ez azt jelenti, hogy ők vélhetően egy osztályzatrontás esetén sem fognak elmenekülni, hiszen vagy állják, vagy fedezik a kockázataikat a swappiacon.

Mire számíthatnak a bankok?

A májusi tárgyalásokon az előzetesen kialakított álláspont szerint a bankadó maximum húsz százalékát - évi akár 25 milliárd forintot - spórolhattak volna meg a hazai pénzintézetek, ha a kormányzati elképzelésekkel összhangban hajlandóak lettek volna bekapcsolódni a hazai kis- és közepes vállalkozásokat, illetve a lakáshitelezés felfuttatását. A feltételek szerint az adócsökkentés alapja a 2010. decemberi értékhez mért, öt százalékot meghaladó, árfolyamszűrt állománynövekmény öt százaléka lehetett volna. Mint már akkor rámutattunk, még ezen feltételek teljesüléséhez is az kellett volna, hogy a bankok mintegy 720 milliárd forinttal növeljék kkv-kihelyezéseiket. Ráadásul az állománynövekedésbe a bankok nem számolhatták volna be a pusztán likviditási célokat szolgáló, készpénz- vagy betétfedezet mellett nyújtott kkv-hiteleket.

Napi Gazdaság Online montázs


Az akkori tervezet része volt, hogy ugyancsak levonható lett volna a bankadóból az adott évben folyósított lakossági jelzáloghitelek öt százaléka is. A bankadókedvezmény ez esetben is maximum a fizetendő adó 15 százalékát tehette volna ki. A tárgyalások szerint ugyanakkor a két címen felszámítható kamatadó-csökkentés maximális összege bankonként a kamatadó mértékének maximum húsz százaléka lehetett volna.

A bankok május végén szembesültek azzal, hogy a nemzetgazdasági miniszter ezen tételek közül sokat átírt, s olyan javaslatot terjesztett elő, mely szerint a lakáshitelezésre, valamint a kis- és közepes vállalakozások finanszírozására fordított összeget a megállapodás-tervezetben szereplő adó helyett csak az adó alapjából vonhatták volna le a pénzintézetek. Egyebek mellett ez a kitétel is kellett ahhoz, hogy a május végi megállapodást mindez idáig ne parafálják.

Ugyanakkor az a tény, hogy a kormány - miként azt Matolcsy György a Napi Gazdaság kérdésére csütörtökön jelezte - újra hajlandó tárgyalni az ötletről, rendkívül kedvezőnek mondható. A vállalati hitelezés mellett Matolcsy ezúttal hangsúlyosabban említette a lakossági hitelezést - példaként említve azon konstrukciókat, amelyek például a visszavett lakások kedvezményes hitellel való megvásárlását segítik, amely révén csökkenthető lenne az ingatlanpiac bezuhanása.

Vérmes remények ugyanakkor nem lehetnek, hiszen a miniszter hangsúlyozta: továbbra is csak adóalap-csökkentő tételként számol a hitelbővítménnyel. A tárgyalások megkezdése ugyanakkor reményt adhat arra, hogy a korábbi korlátozások jó része kihullik és így akár érdemi kamatcsökkentést érhetnek el a hitelezés felfutásában szerepet vállaló bankok.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

warrenwolf, 2011.11.07 08:41

@Zodiakus: azt hiszem minden gondolkodó ember tudja, hogy az állam, ha úgy tetszik a midenkori kormány a felelős a törvényekért és jogszabályokért, melyek alapján szerződések köttetnek bank és ügyfele között, tehát az állam igenis benne van a szerződésben..teszem hozzá jó nagy bajban van mert jogilag is támadható ha nem oldja meg a dolgot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.11.07 08:03

@hozzaszolo: És az állam miért???Az állam én vagyok!-mondta XIV. Lajos.Én is fizetek ha az államnak kell,én meg miért???
Nem voltam ott a szerződések kötésekor,nem kérte senki a tanácsom.A szerződés a bank és az adós közt jött létre.Az én aláírásom,netán az állam aláírása nem szerepel a szerződéseken.Kérdem,akkor miért???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

razarus, 2011.11.06 15:31

Titkos alku... ugyanmar. Ne legyunk naivak.
A fulkeforradalmi kormanyunk -remelhetoleg- felismerte azt a tenyt, hogy a tokeuldozo szabadsagharcukra siman ramehet az orszag, igy aztan most nagyhirtelen nekialltak egyezkedni a penzintezetekkel. Legalabbis ezt a latszatot keltik, de a penzpiacok nem adnak a latszatra...
Jo lesz egy kis szerenyseg a politikai vezereink reszerol, mert nem ok sz@rtak a spanyolviaszt... es a lenyeg az, hogy orszagostol, Karpat-medencestol, mindenestol olyan kicsi pontok vagyunk a vilagban, hogy ha eltunne Magyarorszag a terkepekrol (akar penzugyi ertelemben) az legfeljebb egy szeljegyzet lenne az gazdasagi ujsagok gazdasagi rovataiban.
Lehet okorkodni, meg szabadsagharcost jatszani, csak kozben eppen nincs mire.
Nemelyik komment tanulsagos, mert van aki meg mindig nem latta be azt, hogy a fidesz-kormany, ezzel az eszetlen es onpusztito penzugyi "szabadsagharccal" az orszagot tette -es teszi- kockara. A kockazat egyre nagyobb es az ido Magyaorszag ellen dolgozik. (pechunkre az EU maga is nyakig ul a bajban.)

Tartok attol, hogy -egyeb okok miatt is- jopar pluszadoval lep meg minket a "nem megszorito" kormanyunk, mivel a fogyasztasnovekedesre -es a minden valosagalapot nelkulozo szamokon alapulo gazdasagpolitakara- alapozott koltsegvetes nem lesz tarthato, ezert aztan, ha jovore nem ut be valami eszement tempoju fellendules, akkor a baj osszegszeruen kifejezve, halmozodni fog es megyunk a gorogok utan.
Magyarul: a kormany -valoszinuleg- bebukta a gazdasagpolitikajat es a valodi baj az, hogy ennek ellenere is gorcsosen ragaszkodnak hozza, es mar lehet, hogy keso is valtoztatni.
Ne legyenek senkinek illuzioi, mert piszok kemeny 2012 var mindenkire. Hitelesre es nem hitelesre is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

yooseph, 2011.11.05 21:10

El sem mentek csak fenyegetőztek. Az Erste most jelenti be, hogy lakáscélú megtakarításokat dob piacra. Tessék megnézni a magyar feltételeket és ugyanezen bank osztrák feltételeit.
Az ilyenek húzzanak is haza.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2011.11.05 19:08

@hozzaszolo: Majd visszajönnek, ne sz*rj be.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html