Helyreigazítást kezdeményezett az MNB az azenpenzem.hu - több külföldi tulajdonú bank és pénzügyi vállalkozás által támogatott - internetes portállal szemben a médium által ma megjelentetett "Titkos paktum a bankokkal" című cikk miatt. Az írás - zavaros, helyenként önmagát is cáfoló - állításaival szemben a jegybank semmiféle "megállapodást" nem kötött a pénzügyi piacok szereplőivel arra vonatkozóan, hogy ne hozná nyilvánosságra az azokkal szembeni határozatokat, s cserébe a hitelintézetek nem lépnének fel erőteljesen az MNB által kiszabott bírságok miatt - olvasható az MNB közleményében.

A jegybankot érő esetleges alaptalan támadások ellenére az MNB a továbbiakban is elkötelezett a pénzügyi közvetítőrendszerbe vetett társadalmi bizalom helyreállítása érdekében. Egyebek közt a fogyasztóvédelem erősítését szolgálják a felügyelési területet erősítő szervezeti átalakításai, illetve a pénzügyi szolgáltatókkal szembeni erősebb szankcionálási gyakorlat is. Mindez jelenleg már nem csak statisztikailag támasztható alá, de a társadalom számára is érzékelhető pozitív változásokkal jár - zárul a közlemény.

Mint azt megírtuk titkos megállapodás született az MNB és a bankok között az azenpenzem.hu állítása szerint. A portál azt írja, az MNB csökkenti a bankok megbírságolásáról szóló határozatainak részletezettségét, cserébe a bankok nem ágálnak a felügyeleti döntések ellen. Mára sikerült elérni, hogy a Pénzügyi Békéltető Testület se ismertesse döntéseit.