BUX
40726

Titkosítanák az MNB-alapítványok ügyeit

Nem csak Matolcsy György hárommillió forintos fizetésemelésről szól a fideszes Bánki Erik jegybanktörvény módosítása.

Index.hu, 2016. február 29. hétfő, 12:01

Jogerős bírósági döntést törvényben felülírva gátolnák meg, hogy a jegybank alapítványainak adatai nyilvánosságra kerüljenek, és jelentősen megemelnék az MNB felsővezetésénnek a fizetését is − hétfőn. A beadvány kivételes eljárásban megy át, a gazdasági bizottság már tárgyalta is, kedden pedig már el is fogadhatják - írja az Index.

A jegybank ugyanis hiába vesztett pert a szocialisták ellen, hiába döntött úgy a bíróság, hogy ki kell adni az alapítványok rejtegetett adatait, most a fideszes Bánki Erik hétfőn beadott egy olyan javaslatot, amely lehetőséget teremtene arra, hogy az MNB-alapítványok adatait mégis inkább titokban tartsák.

A képviselő a jogerős bírósági döntéssel szembefordulva kivenné az alapítványokat az infotörvény hatálya alól, az új szabályt a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kellene. Ez azt jelenti, hogy erősen kérdéses, napvilágra kerülhet-e majd bármi is azokból az adatokból, amelyekről a bíróság korábban már kimondta, a nyilvánosságra tartoznak. Könnyen elképzelhető, hogy az adófizetők soha nem tudhatják meg részleteiben, hogyan gazdálkodtak az MNB által 200 milliárd forintnyi közpénzből létrehozott alapítványok, kivel, mikor, milyen tárgyban szerződtek.

A jogerős ítéletben pedig kimondták: mivel a Nemzeti Banknak kizárólag közfeladatai vannak, ezért akármilyen konkrét funkció ellátása céljából is hoz létre alapítványt, azt mindenképpen közfeladatot ellátó szervnek kell tekinteni, az alapítványok adatai pedig közérdekűek. Ezt írná most felül a fideszes módosítás.