Mitől fél Szijjártó Péter? Újabb titkosítást javasol

A kabinet szerint nemzetgazdasági hátrányt hozhat, ha kiderül, mennyiért csábítana cégeket Magyarországra, ezért akár öt évre is titkosítanák az ilyen adatokat - szúrta aki a Hvg.hu.
Domokos László, 2019. június 5. szerda, 09:10
Fotó: Shutterstock

Nemzetgazdasági és egyúttal versenyhátrányt okozhat egy-egy külföldi beruházásért folyó versenyben , ha nyilvánosságra kerülnek a Magyarországra csábított külföldi beruházások adatai - állítja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, emiatt új, korlátozó fejezetet javasol a külképviseletekről szóló törvénybe - vette észre a portál.

A parlament elé most bekerült javaslat szerint a jövőben keletkezésüktől öt éven át nem adhatók ki a támogatási kérelemben, az annak befogadhatóságának vizsgálatakor keletkezett iratokban és a támogatási döntésben foglalt adatok. Igaz, a szöveg szerint ez akkor van így, ha ezek "megismerése Magyarország külpolitikai, külgazdasági vagy nemzetgazdasági érdekeinek illetéktelen külső befolyástól mentes érvényesítését vagy nemzetbiztonsági érdekeit veszélyezteti", és a miniszter kivételt tehet, ám az indoklás nem hagy kétséget afelől, hogy az ilyen kivétel ritka lesz.

Az országok közötti diplomáciai és gazdasági kapcsolatok felvétele, kialakítása, működtetése,illetve megszüntetése speciális, érzékeny terület, ahol a szokásjog olyan erősen érvényesül, hogy a  szabályok nem követése ténylegesen és kimutathatóan negatív hatást gyakorol Magyarország külügyi, nemzetközi szervezetekkel fenntartott kapcsolataira - olvadható a homályosra vett indoklásban.

A folytatás szerint a diplomáciai kapcsolatok kialakítása során a tárgyaló felek kölcsönös diszkréciót várnak el egymástól, ide nem értve a tárgyalások eredményét realizáló nyilvános bilaterális, multilaterális, vagy egyéb egyezményeket,megállapodásokat, missziók létesítését egymás államának területén. E tárgyalási folyamatok, a tárgyaló partnerek egymással szemben támasztott elvárásainak, kívánalmainak megfogalmazása,a tárgyalás részleteinek nyilvánossághoz közvetítése alkalmas a tárgyalópartner visszatetszésének kiváltására és a tárgyalási folyamatok megakasztására, ide nem értve a nyilvánosság tájékoztatásához fűződő közérdek érvényesülését.

Az esetleges egyedi kormánydöntés alapján nyújtott állami támogatás összegét elvileg továbbra is meg lehet ismerni, legkésőbb amikor azt az Európai Bizottság közzéteszi. Egy ilyen támogatást ugyanis annak esetleges piactorzító hatása miatt Brüsszellel kell engedélyeztetnie a kormánynak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomi1953, 2019.06.05 14:02

Persze van üzleti titok, csakhogy az egyik fél a Magyar állam aki adóforintokból osztogat így a népre tartozik!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.06.05 12:57

A futsal-diplomácia újabb sikere... az átláthatóság esélytelensége...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

henker, 2019.06.05 10:45

Na ne, nem tudhatjuk meg hogy a multit szidalmazó fideszmaffia hány milliárdos közpénz átjátszással szopja fel a multikat csak hogy betelepítsenek egy összeszerelö üzemet?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html