Az állam biztonságához fűződő alapvető érdekeivel lenne ellentétes, ha a Nemzeti Közszolgálati Egyetem esetében nem a különleges biztonsági intézkedéseket igénylő beszerzési szabályokat alkalmaznák, ezzel indokolta a kormány a VIII. kerületi Orczy-kertbe tervezett beruházás előszítéséről szóló döntését.

A július 30-i ülésen elfogadott kormányrendelet szerint a szokásos eljárási szabályok olyan információk átadására köteleznék Magyarországot, amelyek veszélyesek lehetnek, ezért az egyetem valamint a campus két épületére azt a 2011. kormányrendeletet kell alkalmazni, amelyben "a minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő, vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól" rendelkeztek.

A titkosításról már a nyár elején tárgyalt a parlament nemzetbiztonsági bizottsága. Akkor a testület ellenzéki tagjai is elfogadták, hogy az egyetem előkészítési és tervezési munkálatainál a kormány az első 5 milliárd forintra megkapja a nyílt közbeszerzés alóli mentességet.

Júniusban azzal magyarázták a különleges biztonsági minősítést, hogy az intézményben rendőröket, honvédeket, katasztrófavédőket és a fedett állomány leendő tagjait képzik majd itt, ezért adataik tárolása nemzetbiztonságilag érzékeny kérdés". A nagyberuházásokért felelő kormánybiztos hivatala szerint az épületeknek ráadásul lehallgatásbiztosnak kell lennie, mert a nemzetbiztonsági szolgálatok és a terrorelhárítás szakembereinek képzése, a rejtjeltevékenységre vonatkozó, a NAV vagy a rendvédelmi szervek által végzett titkos információgyűjtő, illetve titkos adatszerző tevékenységgel összefüggő kiképzés is itt folyik majd, ezért indokolt, hogy a kivitelezési dokumentáció ne kapjon korlátlan nyilvánosságot.

A kormány néhány hete kétmilliárd forintot csoportosított át az idei költségvetésben azért, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem központját, több tanszékét és könyvtárát az egykori Ludovika Akadémia épületében helyezhessék el. Az állam idén és jövőre várhatóan négy és fél milliárd forintot ad a beruházásra. Az összesen 24 milliárd forintos beruházás költségeinek nagy részét az Európai Unió operatív programjaiból kívánják előteremteni.