Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fidesz-KDNP friss törvénymódosító-javaslata szerint a "befektetések ösztönzésére nyújtott támogatásokról szóló adatkéréseket meg kell tagadni az adat keletkezésétől számított öt évig". A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szignójával, június 4-én benyújtott javaslat még az elszámolás és a visszakövetés folyamatát is titkosítaná - írja a Népszava. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint évi 50 milliárd forint elosztásáról van szó.

A titkosítás indoka az, hogy a beruházásokért folyó versenyben Magyarország hátrányt szenvedne a különböző projektekben. Az infótörvény azon passzusára hivatkoznak, miszerint külügyi érdekek esetén, valamint nemzetbiztonsági okokból is megtagadható az adatok kiadása.

- A törvény szavaiból ugyanakkor kiderült, hogy az említett beruházás-támogatások magyarországi telephellyel vagy uniós székhellyel rendelkező cégeknek adhatók - fogalmazott Harangozó, hozzátéve, az infótörveny vonatkozó része állam és állam közötti kapcsolatról, nem pedig céggel kötött megállapodásról szól.

Harangozó szerint a mostani törvényjavaslat vélhetően ütközik az uniós joggal is és az alkotmányosság próbáját sem állja ki. A javaslatról csütörtökön lesz az általános vita, jövő héten vélhetően módosításokkal együtt a bizottságok elé viszik, és két hét múlva már szavazhat is róla a parlament.