- Karácsony Gergely azt mondta, hogy vannak a kezükben olyan kártyák, amelyeket reméli, nem kell majd kijátszaniuk. Elárulna egyet? - kérdezte a Népszava Tüttő Kata főpolgármester-helyettest, ám erre a kérdésre nem kapott választ. Töttő azt mondta, nem akarnak háborút a kormánnyal, mert ez nem érdeke senkinek, főleg nem a budapestieknek. Emellett kormánnyal való tárgyalásokban nem célravezető a sajtó előtti üzengetés.

- Mekkora ma a fővárosi cégek adóssága? - hangzott egy további kérdés. A válasz szerint a fő gond az, hogy ezek a cégek 2012 óta nem emelhettek díjakat, emiatt a szükséges beruházások elmaradtak, legyen szó új buszokról vagy vízvezetékek felújításról. Az elmúlt kilenc évben nem készültek anyagok erről a belső adósságról.

Miután az önkormányzat saját bevétele lényegében csak az iparűzési adó - amiből még a kormány el is von a szolidaritási adó formájában - ebből kellene a felújításokra költeni, ám ez a pénz nem elegendő.

A kormány pont annyit von el szolidaritási adó címen, mint amennyivel a BKV működést támogatja - vagyis az egyenleg nulla, valójában egy fillért nem ad a kormány közlekedés támogatásra

- tette hozzá a főpolgármester-helyettes.

Szemétfeldolgozásra uniós pénz

A kukaholdinggal, azaz a szemétszállítási díj központosított beszedését végző céggel, amely az elmúlt években borzalmasan rossz szolgáltatást nyújtott, ezért az új budapesti vezetés nem tart igényt a szolgálataira, Tüttő a következőket mondta. Budapesten a lakossági hulladék felét elégetik, 15 százalékot hasznosítanak a maradékot elássák a hulladéklerakóban. A magyar kormány uniós vállalása szerint 2025-ig 55 százalékra kellene emelni az újrahasznosítás mértékét.

Ennek az útjában áll az állami kukaholding, ugyanis ebben a rendszerben egy lépést sem történt előre a szelektív gyűjtés és az újrahasznosítás felé. A következő hétéves uniós költségvetésben a körforgásos gazdaság megteremtéséhez és az éghajlatváltozás elleni harchoz rendelt források teszik ki az EU-s büdzsé ötödét, ezekből is szeretne a fővárosi forrásokat szerezni. Úgy látják, Brüsszelben komoly támogatottsága van annak, hogy a ezekre a pénzekre a városok közvetlenül pályázhassanak.