Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A médiahatóság által közzétett szövegben a kivethető bírságok elleni jogorvoslati passzus egy új félmondattal egészült ki az Országgyűlés által megszavazott és a köztársasági elnök által aláírt változathoz képest.

A jogorvoslati paragrafusok körül nem ez az első zavar, a parlamentben is többször igazítottak a szövegen. A 164. paragrafus 1. pontjáról van szó, amelynek a közlönyben megjelent változata szerint "a bírósági eljárást soron kívül kell lefolytatni", az NMHH weboldalán azonban pedig így: "a 163. § szerinti eljárásokban mind az elsőfokú, mind a másodfokú bíróság harminc napon belül határoz".

A portál szerint a törvényszöveg angol nyelvű változata a helyes, a közlönyben kihirdetett fordítást tartalmazza, tehát a hatóságnak biztosan megvolt a „jó” változat. A törvény szövegével már korábban is akadtak „rendellenességek”, a múlt héten a az NMHH honlapjára felkerült angol nyelvű változatból például 23 paragrafus kimaradt, pedig a kormány saját közlése szerint a szöveget így küldték ki az Európai Bizottságnak (EB). A médiahatóság akkor azt nyilatkozta, hogy a 207-229-es paragrafusok azért nem szerepelnek az angol szövegben, mert úgyis csak átmeneti intézkedéseket tartalmaznak.

A hatóság végül azt közölte, folyamatosan fordítják és küldik ki a szöveget. Igaz, a Népszabadságnak nevük elhallgatását kérő EB-források azt mondták, hogy ők úgyis saját fordítást készítenek. A teljes szöveg angolra ültetése végül hétfőn készült el - pont aznap, amikor a "hibás" magyar szövegváltozat a hatóság honlapjára kikerülhetett a dátum szerint - írja a Hírszerző.

A cégjogi törvénnyel módosították a médiatörvényt

A december 21-én hajnalban elfogadott médiatörvény jogorvoslatra vonatkozó paragrafusát nem önkényesen, hanem egy másik törvényhez fűzött módosító javaslattal változtatták meg december 23-án - mondta az Indexnek Jablonszky László a Complex CD-jogtár főszerkesztője. Így került be az a pont, amely szerint a médiatanács hatósági határozatainak felülvizsgálatáról a bírósági eljárást harminc nap alatt kell lefolytatni. Ez a pont még nem szerepel a Magyar Közlönyben megjelent médiatörvény szövegében, de az NMHH honlapján már igen, ami tehát hitelesnek tekinthető.

A cégjogi törvények módosításáról szóló törvény december 30-án jelent meg a közlöny 201. számában, a médiatörvény szövege pedig december 31-én a 202-dikben, amelyben viszont ez a pont még nem szerepel. Ennek oka Jablonszky László szerint az, hogy a közlönyben mindig a parlament által elfogadott változat jelenik meg. 

Arra a kérdésre, hogy akkor jelen esetben fellelhető-e a médiatörvénynek olyan egységes szövege, amelybe már ez a módosított pont is bekerült, Jablonszky László azt mondta: a magyarorszag.hu-n megjelent jogszabályszöveg (és ezek szerint az NMHH honlapján olvasható szöveg) hiteles. Ezek már tartalmazzák a módosított 164. paragrafust is - írta az Index.