Már közel 600 állami vállalat van

Az állami vagyon nyilvántartási értéke 2010-hez képest 52 százalékkal, azaz mintegy 6 ezer milliárd forinttal nőtt, amely így megközelíti a 18 ezer milliárdot - közölte a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.
Szabó Zsuzsanna, 2020. február 7. péntek, 11:26
Fotó: Getty Images

Bártfai-Mager Andrea szerint "a magyar állam jó gazda módjára kezeli a közvagyont." Míg 2010-ben 11 650 milliárd forint volt az állami vagyon értéke, ami 2020-ra elérte a 17 743 milliárd forintot - mutatott rá a miniszter, aki szerint mindez annak az eredménye, hogy a kormány 2010 óta olyan vagyonpolitikát folytat, amelynek elsődleges célja az állami vagyon gyarapítása, ésszerű és gazdaságos hasznosítása.

A dinamikusan gyarapodó állami vagyon összetétele 62 százalékban ingatlan, 21 százalékban társasági részesedés. A fennmaradó részt egyéb vagyonelemek (például ingóságok) egészítik ki. A 6 ezer milliárdot kitevő vagyongyarapodás egyrészt ingatlanvásárlásokból, másrészt a társaságok valós gazdasági növekedéséből ered, ami a válság utáni megerősödés következménye - tette hozzá az erről kiadott minisztériumi közlemény szerint.

Az elmúlt évtized tranzakciói közül a miniszter az energiaszektorban végrehajtott akvizíciókat emelte ki. A rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése érdekében célzott vállalatfelvásárlásokkal létrehozták a nemzeti közmű-szolgáltatás villamos energia, földgáz és távhő üzletágait működtető Nemzeti Közműveket (NKM), amelyet végül egy újraszervezéssel az MVM Csoportba integráltak.

Ezáltal Bártfai-Mager Andrea szerint "egy olyan erős hátterű nemzeti szolgáltató jött létre, amely képes egy sikeres regionális stratégia megvalósítására, továbbá nagymértékben hozzájárul Magyarország ellátásbiztonságához, és a megújuló energiaforrások hazai hasznosításához."

A miniszter jelentős előrelépésnek nevezte, hogy az MFB Csoport tagvállalatai összehangolt stratégia mentén dolgoznak a magyar vállalkozások számára elérhető finanszírozási megoldások bővítésén. A hitelezés terén a saját forrású termékkínálat bővítésével, fokozott kockázatvállalási hajlandósággal, az európai uniós források dinamikus piacra juttatásával, csoport szinten pedig a hitel-tőke-garancia eszközök összehangolásával látják el a fejlesztési intézményi feladatokat.

Összeolvadtak a takarékszövetkezetek

A szövetkezeti hitelintézeti szektorban 2019-ben fejeződött be az a fúziós folyamat, amelynek eredményeként az összes meglévő takarékszövetkezet beolvadt a Takarékbank Zrt.-be és ezzel létrejött Magyarország ötödik legnagyobb bankcsoportja. A tárca nélküli miniszter kiemelte, hogy az egyesülésnek köszönhetően lehetővé vált, hogy az üzleti és informatikai szempontból egyaránt egységes Takarékbank Zrt. jobb, korszerűbb termékeket és szolgáltatásokat nyújtson ügyfeleinek az egész ország területén, megfelelve a digitális bankolás által teremtett kihívásoknak.

Megnőtt az állami szerepvállalás

A 2010 óta megnövekedett állami szerepvállalás és stratégiai ágazatokban való újbóli megjelenés eredménye, hogy az állami tulajdonban lévő társaságok száma mára megközelíti a 600-at - jelentette ki Bártfai-Mager Andrea.

A társaságok felé alapvető tulajdonosi elvárás, hogy eredményesen gazdálkodjanak, és tudatosan keressék azokat az együttműködési lehetőségeket, amelyek révén hatékonyabban és együttesen jelenhetnek meg a piacon - jegyezte meg a miniszter, aki a közszolgáltatást ellátó társaságokra kitérve hozzátette, hogy esetükben elsődleges feladat a közszolgáltatás ellátásának biztosítása, a társadalmi szükségletek kielégítése, végső soron pedig a magyar családok érdekeinek, jólétének szolgálata, valamint a nemzetgazdasági és kormányzati célok hatékony megvalósításához történő hozzájárulás.

Ezektől a vagyonelemektől szabadulna az állam

Az állami vagyon gyarapításával egyidejűleg szükségszerű megválni azon vagyonelemektől, amelyek társadalmi célokat nem szolgálnak, így tulajdonban tartásuk sem indokolt. A portfoliótisztításból az államnak eddig közel 60 milliárd forint bevétele származott a miniszter szerint.

Bártfai-Mager Andrea továbbá kiemelte:

közelebb kerültünk ahhoz a kitűzött célhoz, hogy az állami vagyon köre ténylegesen olyan vagyonelemeket foglaljon magába, amelyek stratégiailag kiemelten fontosak, működésük gazdaságos és hasznot hoz, tulajdonban tartásuk feltétlenül szükséges az állami feladatok ellátásához.

A miniszter szerint a cél az, hogy "az állam olyan letisztult, értékteremtő vagyonportfólióval rendelkezzen, amely nagymértékben hozzájárulhat az ország versenyképességének növeléséhez."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.02.07 14:51

@Fricibacsi3:
Az a baj, hogy ezt már kipróbáltuk...
Nem jött be...
Persze Neked lehet, hogy minden szuper volt a kommunizmusban, akkor most tényleg örülhetsz... Újra a Te időd közeleg!
Állami vállalatok, csinovnyik pártkatona vezetőkkel. Közmédia ellenőrzése. Mindent eldöntő, megmondó párttitkárok. Igazságszolgáltatás, oktatás kézi irányítása...
Mesélj, mi voltál nyugdíjazásod előtt? Munkásőr?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2020.02.07 13:18

@europeer:
Mi a baj kedves @europeer?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.02.07 12:31

Mondom, nem volt rendszerváltás, csak elhazudtuk a világnak.
Ladagyár visszajött?
Az egy f@sza hely, oda szívesen mennék dolgozni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html