A vádlottat - aki 2009 és 2011 között ügyvéd barátja ajánlatát elfogadva 300-500 ezer forintnyi juttatás fejében kedvezőbb döntéseket hozott az ügyvéd védencei számára - a törvényszék továbbá 8 év közügyektől eltiltásra, másfél millió forint pénzbüntetésre és 3,3 millió forint vagyonelkobzásra ítélte, és 8 évre eltiltotta a jogi foglalkozás gyakorlásától is. A bíróság elrendelte a nyomozás idején lefoglalt kétmillió forint elkobzását, illetve kötelezte az elsőrendű vádlottat 951 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

A másodrendű vádlott K. József Gábor bírót a bíróság bűncselekmény hiányában felmentette a társtettesként, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás vádja alól. Őt csak ezzel a bűncselekménnyel vádolta meg a Szegedi Nyomozó Ügyészség. A csütörtöki ítélethirdetésen csak az elsőrendű vádlott volt jelen, a másodrendű vádlott élt távolmaradási jogával.

Bakó József tanácselnök indoklásában kifejtette: a közokirat-hamisítást taglaló vádpontokat leszámítva a bíróság elfogadta a vádirati tényállást, amely szerint N. Norbert Barna nyolc esetben hozott kedvezőbb ítéletet ügyvéd barátja, K. Zoltán védenceinek ügyében. Az ügyvéd szintén részesült a pénzből: a gyanúsítottak, vádlottak hozzátartozóitól kapott összeget megfelezték.

N. Norbert Barna a Csongrád Megyei Bíróság csoportvezető bírájaként, tanácselnökeként például házi őrizetre vagy lakhelyelhagyási tilalomra változtatta másodfokon az előzetes letartóztatást; a végrehajtandó szabadságvesztést felfüggesztettre, a felfüggesztett szabadságvesztést pénzbüntetésre mérsékelte. Egy másik ügyben ítélkezési szünetben "szembeötlő sietséggel" hatályon kívül helyezett egy elsőfokú ítéletet, és új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot.

A bíróság szerint egyértelműen bebizonyosodott az is, hogy az elsőrendű vádlott tanácselnökként önállóan szövegezett meg határozatokat, az előadó bíróval konzultált ugyan, de a tanács harmadik bírája csak aláírásával látta el a végzéseket. Az indoklásban elhangzott: ez a magatartás a határidők betartása érdekében gyakorlat volt a Csongrád Megyei Bíróságon, ezt az ügyben meghallgatott bírósági dolgozók tanúvallomásai is megerősítették. A közokirat-hamisítás bűncselekményként így nem állta meg a helyét, a gyakorlatot követő bírák legfeljebb fegyelmi vétséget követtek el.

Bakó József bíró fontosnak tartotta az ügyvéd szerepének tisztázását: annak ellenére, hogy ő hajtotta fel az ügyfeleket, csak tanúként szerepelt a bírósági eljárásban. A tanácselnök kiemelte: a törvények értelmében korlátlanul enyhíthető annak a büntetése, aki korrupciós ügyek feltárásában közreműködik. Az ügyvéd még a nyomozati szakban ennek alapján lett gyanúsítottból tanú, együttműködésére tekintettel ugyanis megszüntették vele szemben az eljárást.

Az ítélet nem jogerős: az ügyész mindkét vádlott esetében súlyosításért fellebbezett, az elsőrendű vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, illetve az ítélet enyhítéséért jelentett be fellebbezést. N. Norbert Barnát bírói tisztségéből a szolgálati bíróság 2012 januárjában felfüggesztette.  A bíróság - helyt adva az ügyészi indítványnak - N. Norbert Barnát előzetes letartóztatásba helyezte, a rendőrök megbilincselve vezették el.