Tíz év is járhat költségvetési csalásért

Bűncselekmény lesz a költségvetési csalás - döntött a kormány a mai ülésén. A gyógyszerártámogatási reformmal kapcsolatos döntést viszont elhalasztották - mondta Nagy Anna kormányszóvivő.
B. Varga Judit, 2011. április 27. szerda, 15:59
Fotó:

A kormány első olvasatban megtárgyalta a Széll Kálmán terv keretében a gyógyszarkasszát érintő eltőrterjesztést - mondta el Nagy Anna kormányszóvívő. Végleges döntés azonban nem született, május végén veszik a szóvívő által nagy horderejűnek nevezett kérdést napirendre. A konzultációban részt vett szervezetek kivétel nélkül elküldték észrevételeiket, a szóvívő szerint nem érkezett olyan jelzés, ami ellentmondana a kormány által megszabott iránnyal. Mint Nagy Anna hangsúlyozta: kérdés az, hogy az intézkedések milyen mélységben és ütemezésben valósulhatnak majd meg.

A kormány a gyógyszerkasszával kapcsolatos döntést elhalasztotta, előrehozta viszont a Büntető törvénykönyvvel (BtK) kapcsolatos változtatásokat. A júliusi határidő előtt elhatározták: új tényállásként bevezetik a költségvetési csalást. Ezt a parlament elé rövidesen beterjesztendő jogszabályban 2-10 év szabadságvesztéssel lesz majd bűntethető. Ebbe a kategóriába minden,100 ezer forint feletti, közpénzeket érintő visszaélés beletartozik. Másik büntetőjogi tétel is születik. Azokat, akik a táppénzzel, vagy bármilyen szociális, vagy társadalombiztosítási juttatással 20 ezer forint feletti értékben csalnak, akár két év börtönre is ítélhetőek lennének.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.04.27 20:48

A fél országot sittre lehet vágni adócsalásért, hiszen aki pl kíír havi 10.000 Ft kamu " kilométerpénzt " a saját autója után az ugyebár 120.000 Ft évente ami egyértelmüen adócsalás...,persze a másik fele is megy a sittre ha kiiratja magát 2 nap táppénzre pedig nem is volt náthás ,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html