Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Októberben is folytatódott a lakossági forintbetét-kivonás a hazai pénzintézetekből. Az MNB statisztikája szerint 428,8 milliárd forintot helyezett el a lakosság lekötött betétekben. Ilyen alacsony összeg nominálértéken utoljára 2006 októberében szerepel a jegybanki statisztikákban, azóta viszont a forint sokat inflálódott.

Így nem okoz túl nagy meglepetést, hogy a teljes lakossági lekötött forintbetét-állomány csökkenése is folytatódott: októberben 2926 milliárd volt a bankokban, 12 milliárddal kevesebb, mint az előző hónapban és közel 500 milliárddal, az előző évhez viszonyítva.

Nagyobb méretért kattintson a képre!

Mindez persze nem meglepő a jelenlegi kamatkörnyezetben. A lakossági megtakarítások sokkal jobban fialhatnak a befektetési alapokban vagy a ingatlanokban, sokan viszont a párnacihában bíznak rekordnagyságúra duzzasztva a készpénzállományt.

A lekötött betétek állományának csökkenésével egyidőben emelkedett a látra szóló- és folyószámlabetétekben tartott pénz, amely lényegében azt az összeget takarja, amelyből a lakosság a napi kiadásait fedezi. Októberben 2950,7 milliárd volt ez a szám, nominálértéken minden eddiginél magasabb.

A hitelezés felfutása még várat magára

A háztartások 24,2 milliárd forint értékben vettek fel fogyasztási hitelt, és 37,6 milliárdot lakáscélra. Ez megfelel a korábbi hónapokban mért szintnek. Minimális növekedés az egyéb hiteleknél látszik, amely 10 milliárd forint volt, szemben az előző havi 7-8 milliárd körüli összegekkel.