BUX
38643

Tíz évig nem adhatják el házukat az vörösiszap-károsultak

Tízéves elidegenítési tilalmat jegyeznek be azokra a lakóépületekre, amelyek állami támogatással kerülnek a vörösiszap-katasztrófa sújtotta családok tulajdonába.

NAPI, 2010. december 6. hétfő, 19:27

A belügyminiszteri rendelet értelmében az október 4-i vörösiszapömlés következtében károsodott ingatlanok tulajdonosai csak egy lakóépületre kaphatnak támogatást, és a támogatás igénybevételének feltétele, hogy a károsult tulajdonába kerülő lakóépületre tíz évre elidegenítési tilalmat jegyezzenek be - tudósít az MTI.A szerződésben a károsult hozzájárul, hogy a tulajdonába kerülő új vagy használt épület alapterületéről, komfortfokozatáról és az általa igénybe vett bármilyen térítésmentes juttatásról bárki számára hozzáférhető nyilvántartás készüljön.Ugyanez a rendelet szabályozza a katasztrófaelhárítási célelőirányzat felhasználását is, ez Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely önkormányzatát érinti. A rendelet kiemeli, hogy az előirányzat felhasználható a védekezésben és helyreállításban részt vevő központi költségvetési szervek, önkéntes tűzoltó-egyesületek és önkormányzati tűzoltóságok védekezéssel összefüggő többletkiadásainak (személyi juttatások, eszközbeszerzések) fedezésére.

A költségvetésből finanszírozzák a rendelet szerint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. állami felügyeletének költségeit, a katasztrófavédelmi kormánybiztos titkárságának működési kiadásait is.A költségvetésből a katasztrófaelhárítási célelőirányzat terhére támogatási szerződéssel vagy keretmegállapodással történhet kifizetés, és erről az érintett szervezetek naprakész, elkülönített nyilvántartást kötelesek vezetni. A támogatás felhasználását a Belügyminisztérium ellenőrzési főosztálya ellenőrzi - áll a rendeletben.