BUX
38519

Tíz százalékkal drágulhat a gáz

Nem lefutott ügy még a gázárak októberi növelésének kérdése.

NAPI, 2010. augusztus 17. kedd, 08:06

A gáztársaságok októbertől tíz százalékkal emelnék a gáz árát, ha a kormánnyal folytatott tárgyalásaikon nem tudnak elérni olyan változtatásokat kötelezettségeik hosszú listáján, amelyek csökkentenék a költségeket - írja a Népszabadság.

Az energia áráról folyó tárgyalásokat vezető kormánymegbízott, Völner Pál ugyan azt nyilatkozta, hogy valószínűleg nem drágul az energiahordozó, ám ezt a lapnak nem erősítette meg, mert a Népszabadságnak nem sikerült felvennie vele a kapcsolatot.

A gáz áfájának csökkentése a lap értesülései szerint nem lényegi része a tárgyalásoknak, mert a kormány el akarja kerülni az ezzel járó bevételkiesést. A nyáron meghirdetett gáz- és áramár-emelési stopot a cégek piaci módszerekkel kivédték, de az októberben és januárban megerősödő forgalom esetén ez az út már nem járható.

A kormány azt akarja elérni, hogy a lakossági gáz ára legalább egy évig ne változzon. Ezért az áfacsökkentésen túl mérlegelik, hogy például a tavalyról a tárolókban maradt olcsóbb gázt bekeverik az idei ellátásba. Ezzel az a gond, hogy az E.On gáznagykereskedőnek az orosz Gazprommal kötött hosszú távú szerződése értelmében akkor is át kell vennie a szállított gázt, ha arra nincs szüksége.

A gázt a lakosságnak értékesítő cégek esetén olyan költségcsökkentések jöhetnek szóba, mint hogy megengedik a cégeknek, hogy 90 nap helyett már 45 nap után leállíthassák a késlekedően fizetők gázellátását. Emellett szűkíthetik az ügyfélszolgálati irodák nyitva tartását és azt, hogy kistérségenként 10 ezer fogyasztó helyett 25 ezer ügyfélre jusson egy iroda.