Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezzel a minimálbér 113 500 forint lenne, ami nettóban 10 százalékos emelést jelent, a szakmai bérminimum pedig 138 000 forint, ami nettóban 15 százalékos emelésnek felelne meg - tájékoztatta a szakszervezeti szövetség az MTI-t. Az érdekképviselet közleménye szerint a Munkástanácsok kedden, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán - a résztvevők között egyelőre egyedüliként - előterjesztette javaslatait a 2016. évi minimálbér emelésekre.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke indoklásában kifejtette, a javasolt emelési mérték az első érdemi lépést jelentené ahhoz, hogy a magyarországi minimálbér nettó összege belátható időn belül felzárkózzon a létminimum-számítások által kimutatott megélhetési költségekhez - hangsúlyozta a szövetség.

A Munkástanácsok javaslata emellett kiemelt figyelmet fordít a szakképzett munkavállalók anyagi megbecsülésére, egyebek mellett azért, mert egyre nagyobb gondot jelent ebben a körben a munkaerőhiány.

A szakszervezet szerint nem lehet cél, hogy a szakképzett fizikai munkások és szellemi dolgozók csak az országhatártól nyugatra találjanak maguknak elfogadható anyagi megbecsülést, a hazai vállalkozók és a Magyarországra érkező befektetők pedig már csak képzetlen vagy betanított munkásokat találjanak az országban - fogalmaznak a közleményben.