Tízből kilenc devizahiteles veheti vissza az otthonát

A 32,5 ezerből több mint 27 ezer család kaphatja vissza az otthonát a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. felajánlásának köszönhetően.
Szabó M. István, 2019. június 4. kedd, 13:26
Fotó: Stocksnap

A NET Zrt. ügyfelei 60 napig küldhették vissza nyilatkozataikat annak érdekében, hogy újra tulajdonosaivá váljanak korábbi ingatlanuknak. A mintegy 32 500 érintett ügyfélből összesen közel 31 ezren jeleztek vissza május 31-ig. Az állam által biztosított rendkívül kedvezményes feltételeknek köszönhetően közülük 27 500 család vissza kívánja vásárolni a bankok által korábban elvett otthonát - közölte a NET Zrt.

A megküldött nyilatkozatok alapján kiderült, hogy tízből kilenc, korábban bajba jutott devizahiteles vissza kívánja vásárolni otthonát. A visszajelzések alapján az ügyfelek 69 százaléka részletvétel útján, 20 százalékuk pedig egyösszegű visszavásárlással kíván tulajdont szerezni korábbi ingatlanában. Mindösszesen az ügyfelek 11 százaléka döntött úgy, hogy nem él a visszavásárlás lehetőségével. Részükre természetesen továbbra is biztosított a kedvező bérleti konstrukció.

A kormány 2010 után a bajba jutott devizahitelesek megsegítése érdekében számos intézkedést hozott (forintosítás, árfolyamgát, végtörlesztés, banki elszámoltatás, magáncsőd intézménye), amelyekkel összesen több mint egymillió család otthonát mentette meg - áll a NET Zrt. közleményében. Az eszközkezelő programja egyike volt e segítségeknek, amivel több mint 36 ezer otthont tudtak megvédeni. Továbbá mintegy 154 ezer ember maradhatott továbbra is az otthonában.

A visszajelzések alapján az intézkedés több mint 27 ezer család lakhatására vonatkozóan biztosít megnyugtató és végleges megoldást - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK