Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól, az ajánlások leadására és a lista bejelentésére 16 óráig volt lehetőség.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábban már öt listát nyilvántartásba vett: az MSZP-ét, a Fidesz-KDNP-ét, a Jobbikét, az Együtt-PM-ét és a Demokratikus Koalícióét (DK).

Kedden, a 16 órai határidő előtt további hat párt adta le az ajánlásgyűjtő íveket: A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, a Lehet Más a Politika, a Modern Magyarország Mozgalom, a Seres Mária Szövetségesei, valamint az Új Magyarország Párt.

A leadott ajánlásokat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellenőrzi, az NVB pedig a bejelentéstől számított három napon belül dönt a lista nyilvántartásba vételéről.

A listákon legfeljebb 63 jelölt állítható, háromszor annyi, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt neve kerül fel.

A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni vagy arról levenni. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát, vagy írásban lemond a jelölésről - helyére a listán soron következő lép.

A lista bejelentéséhez csatolni kell a jelöltek nyilatkozatát arról, hogy van választójoguk és elfogadják a jelölést.