BUX
39006

Tizenkilenc problémás metrószerződést talált az EU

Tizenkilenc, a 4-es metró beruházásához kötődő szabálytalan szerződés után nem ad az unió támogatást Magyarországnak, emiatt 65 millió euróval kevesebb támogatás érkezik a projekttel kapcsolatban.

MTI-Eco, 2010. november 24. szerda, 19:45

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) közleménye szerint 38 szerződést vizsgált az ügynökség szabálytalansági bizottsága. "Tizenkilenc esetben született az a megállapítás, hogy az uniós kohéziós alapból az adott tevékenység nem támogatható. Emiatt 65 millió forintos pénzügyi korrekciót kell végrehajtani a 181 milliárd forintos uniós támogatásban részesülő projekten". A tájékoztatás szerint a szabálytalannak minősített 19 szerződést még a beruházás előtt, illetve az építés első évében kötötték.

Az NFÜ közleményében hangsúlyozta, hogy Magyarország a 38 szerződés felülvizsgálatával teljesítette az Európai Bizottság feltételeit, és reméli, hogy "a megtett intézkedések hatására az Európai Bizottság feloldja a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) közbülső kifizetéseinek felfüggesztését".

A vitatott szerződéseket az ügynökség közleménye szerint projekt tanácsadásra, jogi és közbeszerzési szakértői munkákra, szakfordításra és tolmácsolásra köttették. Ezek a szerződések nem feleltek meg a magyar törvényeknek és általában a közbeszerzési jogszabályoknak, egy részüket közbeszerzés nélkül kötötték.

Emlékeztettek arra, hogy az unió szeptember 13-án felfüggesztette a teljes KÖZOP közbenső kifizetéseit és azt kérték Magyarországtól, hogy dolgozzon ki egységes módszertani útmutatót a közbeszerzési eljárások ellenőrzésével kapcsolatban, és vizsgáljanak felül 38, a metróberuházáshoz köthető szerződést és tegyék meg a szükséges korrekciókat.

Miután az ellenőrzés megtörtént, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) megerősítette, hogy elégedett az irányító hatóság által végrehajtott ellenőrzéssel, és a megtett módosításokkal. Megerősítették továbbá, hogy elégedettek a beszerzési eljárásokkal kapcsolatos kockázatértékelési módszertannal is - olvasható az NFÜ közleményében.

Az NFÜ az általa lefolytatott vizsgálat eredményét, valamint a vizsgálati jegyzőkönyv megállapításait visszaigazoló EUTAF audit véleményt elküldte az Európai Bizottságnak - közölték.