Tizenötmilliárd forint panelkorszerűsítésre

A korábbi panelprogramok helyett a Klímabarát Otthon keretén belül mérhető és garantált csökkenést jelenthet a szén-dioxid-kibocsátásban.
Leszák Tamás, 2009. augusztus 4. kedd, 18:09
Fotó:

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) 14-15 milliárd forintot tervez a panel épületek korszerűsítésére fordítani az eddigi, összesen 28,2 milliárd forintos, a szén-dioxid-kvóták eladásából származó összegből. A kvótaeladásokból feltöltött Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) "felülről nyitott" keret, mivel a további értékesítésekkel újabb összegek érkezhetnek a kasszába - mondta Szabó Imre környezetvédelmi miniszter.

Az MTI-Eco információi szerint a ZBR forrásaiból finanszírozott Klímabarát Otthon panel-alprogramja a korábbi panelprogramokat váltja fel, ugyanakkor azoktól eltérően a szén-dioxid-kibocsátás "mérhető és garantált" csökkentését eredményezi, javítva ezzel Magyarország kvótapiaci pozícióit.

A korábbi programoktól való eltérést jelenti a nyári hővédelem támogatása is: itt nem a klímatizálást, hanem az olyan passzív építészeti megoldásokat részesítik előnyben, mint például az árnyékoló szerkezetek beépítése. A felújításokkal lakásonként akár 1 tonna szén-dioxid-kibocsátás is megspórolható, ami egy tölgyfa éves károsanyag-megkötésének felel meg - tette hozzá a miniszter.

A hagyományos technológiával épült társas- és lakóházak 2009 őszétől pályázhatnak a Klímabarát Otthon pályázataira, míg a magán- és közintézményekre vonatkozó pályázatok várhatóan 2010 első felében jelennek meg a Klímabarát Intézmény programban. A pályázatokra 2009. október utolsó napjáig, illetve a forrás rendelkezésre állásának függvényében a miniszter döntéséig lehet jelentkezni.

HOZZÁSZÓLÁSOK