Tízéves csúcson a magyar üzleti várakozások

Nagyon kedvezőek az üzleti szféra kilátásai, ám a fogyasztók várakozásai romlanak - derül ki a GKI felméréséből.
NAPI, 2011. február 21. hétfő, 08:27
Fotó:

Tíz éve, 2001 elején voltak utoljára a 2011. februárihoz hasonlóan kedvezőek az üzleti várakozások. A fogyasztók is viszonylag optimisták, de várakozásaik negyedik hónapja romlanak - a két hatás eredőjeként februárban tovább emelkedett a GKI mutatója. Idén a második hónapban az üzleti szférán belül a kereskedelem kivételével minden ágazatban erősödött az optimizmus.

A válságot kísérő pesszimizmus 2009 tavaszán az iparban oldódott leginkább, a várakozások javulása azóta is tart. Az építőiparban a mutatók féléves stagnálás után most számottevően emelkedtek. A szolgáltató cégek várakozásai érezhetően felfelé indultak, jobb lett az üzletmenet és a következő negyedév forgalmának megítélése is. Az ipar kivételével minden ágazatban erősödött a foglalkoztatási szándék, különösen az építőiparban, s csökkent a lakosság félelme a munkanélküliségtől.

Eközben azonban az áremelési szándékok minden ágazatban kisebb-nagyobb mértékben, de erősödtek, akárcsak a fogyasztók inflációs várakozásai is. A GKI fogyasztói bizalmi index értéke a 2010. októberi csúcs óta lassan, de folyamatosan csökken. Idén februárban a lakosság a saját pénzügyi helyzetét lényegesen rosszabbnak, a következő egy évben várható megtakarítási képességét viszont kissé jobbnak látta, mint januárban.

HOZZÁSZÓLÁSOK