Tízéves csúcsot állított be Matolcsy

Az államháztartás éves hiánya 607,5 milliárd forint lett, ami alacsonyabb a módosított 671,9 milliárdos hiánycélnál. Tíz éve nem volt ilyen alacsony a deficit.
Papp Zsolt, 2013. január 8. kedd, 16:02
Fotó: Napi.hu

Tavaly december az államháztartás többlete 84,2 milliárd forint volt - közölte kedden a nemzetgazdasági tárca. Ezen belül a központi költségvetés 119,4 milliárd forintos szufficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 33,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig mintegy 2,0 milliárd forintos deficittel zártak. 2011. december hónapjában az államháztartás központi alrendszerének hiánya 487,1 milliárd forint volt. (A két év decemberi adatai közti eltérést a 2011. év végén jelentkező egyszeri kiadási tételek, illetve a bevételi oldalon keletkező, az Európai Bíróság döntése miatti áfa-visszautalások magyarázzák.)

A decemberi többlettel így az államháztartás tavalyi hiánya 607,5 milliárd forint lett, ami elmarad a novemberben 671,9 milliárd forintra emelt hiánycéltól, ám magasabb az eredetileg megcélzott 576,2 milliárdos hiánycélnál. A 2012-as költségvetést eredetileg 576,2 milliárdos hiánnyal hagyta jóvá a parlament, ám a hiánycélt a parlament novemberben 95 milliárd forinttal megemelte. Az éves deficit legutóbb 2001-ben volt ilyen alacsony az első Orbán-kormány utolsó évében, a gazdasági fellendülés közepén.

A bejelentés nem meglepő, hisz a kormány már a december 12-i adóbefizetések után komoly költekezésbe kezdett, amikor összesen 16,9 milliárd forintot költött el a költségvetés tartalékából - erre nem került volna sor, ha pénzforgalmi hiánycél veszélyben lett volna. Más kérdés az eredményszemléletű hiánycél teljesítése, amit eredetileg a GDP 2,5 százalékában határozott meg a költségvetési törvény, ám menet közben a kormány a hiánycélt a GDP 2,7 százalékára emelte. A kellemetlen helyzet akkor állhat elő a piac által 0-0,3 százalékos GDP növekedésnél is számottevően rosszabb lesz a 2012-es GDP adat, hisz ez esetben a bruttó hazai termékkel arányos hiánymutató is növekszik - ám valószínűleg az így is a bűvös három százalék alatt marad. Az eredményszemléletű hiányadatra azonban még hónapokat kell várni - azt leghamarabb március végén publikálja a KSH.

Az NGM szerint a most publikált pénzforgalmi hiány alapján valószínűsíthető, hogy teljesül - az ECOFIN Tanács ajánlása és a magyar kormány vállalása szerint a magánnyugdíj-pénztárból átlépők miatti 50,9 milliárd forintos többletbevétellel nem számolva - a kitűzött 2,7 százalékos uniós módszertan szerinti hiánycél. A pontos adatok a 2013. március végén a KSH által az Európai Uniónak hivatalosan megküldött EDP-Jelentésben kerülnek publikálásra - közölte az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A 2012-es költségvetést kilenc ízben módosította a parlament: a két legfontosabb közül az októberi 133 milliárd forintos zárolást illetve adóemelést hajtott végre - ez utóbbi a jövedéki adókat érintette. A kilencedik egyben utolsó törvénymódosításra novemberben került sor, amely már a hiányt is emelte 95 milliárd forinttal - a pénz az önkormányzati adóskonszolidáció első költségeire kellett. A hiány azért nőhetett mert a kései módosítás miatt már nem lehetett a kiadással szemben bevételnövelő intézkedéseket állítani, ezért növekedhetett a deficit.

Így alakult a utolsó hónap

A központi költségvetés december havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest mintegy 316 milliárd forinttal magasabbak lettek. A főbb adóbevételek esetében a társasági adó, az általános forgalmi adó (tavaly decemberben került sor az Európai Bíróság döntése miatti áfa-visszatérítések jelentős részének visszautalására), a személyi jövedelemadó, valamint az illetékbevételek is meghaladták az előző évi összeget. Emellett a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei, valamint a kamatbevételek is nagyobb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A központi költségvetés december havi kiadásai közel 226 milliárd forinttal elmaradtak a 2011-es szinttől. Alacsonyabbak lettek tavaly  az egyedi és normatív támogatások, a fogyasztói árkiegészítések, a költségvetési szervek kiadásai, valamint az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások. A két év azonos időszakának eltérésében jelentős szerepet játszanak a 2011 év végén realizált, a megyei önkormányzatoktól és a MÁV Zrt.-től történő adósságátvállalások, illetve az MFB-nek jutatott terven felüli tőkeemelés. Ugyanakkor 2012 decemberében került sor az 5000 főnél alacsonyabb népességszámú települések adósságainak kifizetésére. Ez 76 milliárd forint kiadást jelentett a központi alrendszerben, mely a helyi önkormányzatoknál azonos összegű bevételként jelent meg.

 

Az államháztartás hiány (milliárd forint)
2001-454,9
2002-1616,2
2003-1054,3
2004-1284,1
2005-984,4
2006-2056,4
2007-1291,4
2008-910,6
2009-924,85
2010-869,84
2011-1741,6
2012-607,5
Forrás: PM,NGM

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2013.01.09 19:40

@justice: A mostani kormanyzasbol hozz peldakat legyszives. Ez a fidesz banda mar sokkal kifinomultabban lop mint elso kormanyzasuk soran. Sokat tanultak azota a sracok, raadasul 2/3 -al olyan torvenyeket hoznak amilyet akarnak, hogy a lopas torvenyes is legyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.01.09 13:36

@pavli: kuszaszem alatt a gazdaságunk mélyrepülésben van. Az államadósság oltárán feláldozva a jogbiztonság, a gazdasági szereplők bizalma.

Ezek jó érvek?

különben aki nem párbeszél a gazdaság szereplőivel, de intézkedései őket sújtják, vagy
akinek egyetlen (!!!) feltételezése sem jött be 3 év alatt, amire gazdaságpolitikáját építette,

ANNAK MÁR RÉG LE KELLETT VOLNA MONDANIA!!!

de MNB-elnök lesz valószínűleg...

A gazdasági válságot pedig mintha az amerikai bankok indították volna...

A fidesz milyen válságellenes intézkedést szavazott meg az emútnyócév-ben? S mely intézkedéseket népszavaztatott le? S melyeket vezetett be sokkal brutálisabban???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pavli, 2013.01.09 12:46

Elég nagy szegénységi bizonyítványt állít ki az az ember aki más testi fogyatékosságába köt bele! (Kuszaszem). Ennyi telik tőletek ????? Ilyen vitapartnerekkel még foglalkozni sem érdemes. A legalja legundorítóbb formája ez a politikai vitának amikor más testi fogyatékosságát próbálja kigúnyolni az ember. Az ilyen emberek csak vesztesek lehetnek egy vitában mint önök ! Gazdaságilag érvelni nem tudnak, szakmai tudás egyenlő egy nagy kalap nullával, csak a pocskondiázás megy. Barátaim ha gazdasági és politikai dolgokba nem tudnak belekötni akkor legalább ne járassák le magukat ilyen gyermekded kijelentésekkel ! El tudom képzelni, hogy ez a fórum tele van komoly gazdasági szakemberekkel... Szakemberekkel... ugyan már aki benne van az üzleti életbe az tudja, hogy épp egy gazdasági guru véleményére TILOS ADNI ! A közgazdász szakmáról meg ne is beszéljünk mert nem igazán értenek hozzá ! Igen ! A többségük nem ért hozzá ! Ne essünk már abba a hibába hogy a nagy megmondó emberek véleményére adunk, ELVÉGRE ŐK HOZTAK ÖSSZE NEKÜNK EGY REMEK KIS GAZDASÁGI VÁLSÁGOT ! Vagy ezzel se vagyunk tisztába uraim ? Akkor meg minek jártatjuk a szánkat !??? :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezusthaju, 2013.01.09 11:25

A költségvatést 2012-ben 9-szer módosították. Novemberben a hiánycélt 90 milliárddal megnövelték. Októberben 173 milliárdot zároltak. A távközléstől 200 milliárdot beszedtek amit vissza kell fizetni az uniós jog szerint. Csak pár sok milliárdos mutatvány.
Össze kellene adsni ezeket a számokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.01.09 10:31

kuszazszem "kiállította magáról a szegénységi bizonyítványt" Bokros Lajos, piacgazdaságban nincs teljes foglalkoztatottság, Bokros nem számol azzal, hogy a kerál vissza állította a diktatórikus szociálizmust. Így kuszsaszem valós képet festett a teljes foglakoztatottságról. 2013-ban közel 1 milló közmunkást fognak "hadrendbe" állítani a munka frontján. "Ez a harc lesz a végső" ! A kerál nagy pofont adott a szakadék szélén tántorgó nyugati imperializmusnak,

Végül is a most alakuló Kommunisták hatalom átvételével kialakulhat az Európai Unió keretei között létre jövő diktatórikus kommunizmus, ne legyen senkinek kétsége arról, hogy frissen vissza ejtőernyőző bolsevikok miután megszerezték a létező összes állami vagyont, majd pont vissza állítják a piacgazdaságot..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html