Tízéves mélyponton a regisztrált munkanélküliek száma

A foglalkoztatási hivatal adatai szerint október végén 330,2 ezer munkanélküli szerepelt a nyilvántartásban, ami 14,4 ezerrel alacsonyabb az egy hónappal, s 33 ezer fővel az egy évvel korábbinál - jelentette ki Székely Judit, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a szaktárca mai sajtótájékoztatóján.A regisztrált munkanélküliek száma utoljára 1991 októberében volt alacsonyabb a mostaninál.
NAPI, 2001. november 16. péntek, 12:48
Fotó:

A legfrissebb adatok szerint a regisztrált munkanélküliek között 26,3 százalékkal kevesebb a tartósan munka nélkül lévők száma, mint egy éve.
A regisztrált állástalanok és a gazdaságilag aktív népesség alapján számított munkanélküliségi ráta az ország mind a hét földrajzi régiójában csökkent: Budapesten októberben 2,4 százalék volt, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 17,6 százalék.
Az októberi adatok szerint a legkedvezőbb változás az észak-alföldi (-2,3 százalékpont) és az észak-magyarországi régióban (-1,8 százalékpont) tapasztalható.
Októberben a munkáltatók 36,9 ezer álláshelyet jelentettek be a munkaügyi központoknak, vagyis az előző időszakból megmaradt 51,1 ezer állásajánlattal együtt ez 88 ezer betöltetlen munkahelynek felelt meg. Október során e kínálatból 38,6 ezret töltöttek be.
A sajtótájékoztatón Székely Judit kijelentette, hogy a rendelkezésre álló adatok cáfolják a sajtóban az utóbbi időben megjelent, jelentős létszámleépítésekről szóló híreket.
A helyettes államtitkár emellett elmondta: a minimálbér-emelés miatt nehéz helyzetbe kerülő cégeket segítő kompenzációs keretre várhatóan már januárban megjelenhet a pályázati kiírás.

HOZZÁSZÓLÁSOK