Tízéves negatív rekordot döntött Magyarország

Az elmúlt tíz év negatív rekordját érte el idén januárban és februárban a magyarországi erőművek áramtermelése − derül ki a Mavir Zrt. előzetes adataiból.
Leszák Tamás, 2013. március 5. kedd, 13:54
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Az emelkedő gáz-, illetve a csökkenő áramár és -kereslet miatt januárban 2,9, februárban pedig 2,6 terawattórára csökkent a megtermelt, hálózatra adott nettó áram mennyisége (2012-ben 3,17 és 3,2, egy évvel korábban pedig 3,26 és 2,92 terawattóra volt e két érték) − mondta a Napi Gazdaságnak Turai József, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének elnöke. Az itthoni versenypiaci nagykereskedelmi árat importegyenértéken határozzák meg, a termelési ár pedig akkor "jó", ha a piaci ár is megfelelően alakul (a nagyobb, modern erőművek az úgynevezett technikai minimum elérése után képesek magas, 56-58 százalék körüli hatékonysággal működni, ennek eléréséig azonban jóval rosszabb hatásfokkal termelt áramot kell értékesíteniük a piacon, miközben az olcsó import "ömlik" be az országba).

A kevéssé intenzív kereskedelmi tevékenység, a jövőkép hiánya, illetve az ezekből adódó visszafogott, óvatosabb és kockázatkerülőbb üzleti stratégiák nem indokolnak a fundamentálisnál magasabb árat − az időjárási tényezők azonban jelentősen befolyásolhatják a trendeket. Magyarország áramimport-kitettsége 20-30 százalék körül alakul és várhatóan a következő időszakban sem csökken ez az arány. Mindez azt jelenti, hogy nem kizárólag a cseh, szlovák és magyar piacok összekapcsolásának következménye, hogy tavaly szeptember közepe és az év vége között mintegy 25 százalékkal csökkent az úgynevezett zsinórár az itthoni áramtőzsdén − tette hozzá Turai. A piac-összekapcsolással megváltozott a napi határkapacitások kiosztásának módja, a kapacitásköltségeket azonban alapvetően az elérhető mennyiség és a kereslet − vagyis nem a kiosztás módja − határozza meg, az országok közötti fizikai kapacitások mennyisége nem változott.
A magyar spot-piacon az árak korábban is együtt mozogtak a német, illetve a cseh és szlovák árfolyamokkal − Magyarország azonban tranzitszerepet is betölt (a balkáni országok előtt az utolsó transzparens és likvid "állomásnak" tekinthető).

A tavaly mintegy 113 terawattórás becsült nagykereskedelmi árampiacból a heti és másnapi termékek nagyjából 13 terawattórát jelentettek − a HUPX Zrt. által üzemeltetett magyar áramtőzsdén közel 6,3 terawattóra volt a másnapi kereskedés volumene, ezzel a teljes nagykereskedelmi piac nagyjából 6 százaléka fordult meg a börzén, azaz a beszerzések több mint 95 százaléka továbbra is kétoldalú határidős megállapodásokon keresztül zajlik.

A tőzsdei árak jelentőségét az adja, hogy a rövid távú (spot) árfolyamokat − egyedülálló módon − lekövetik a hosszú távú árak, ez részben generális trend lett a régióban, bizonytalan ár- és szabályozói környezetben ugyanis a kereskedők hosszú távú termékek helyett rövid távúakban gondolkodnak. Turai szerint ennek egyik érzékelhető jele, hogy minél több megújuló termelőkapacitást kötnek a hálózatra, rövid távon annál több kereskedő menedzsel hosszú távú pozíciót.

Megawattóránként átlagosan több mint 9 euró volt a magyarországi felár a német piachoz képest a másnapi kereskedésben 2011 második felében, a többlet pedig fokozatosan beépült a határidős termékek árába is. A legnagyobb, közel 21 eurós érték tavaly februárra alakult ki (az extrém hideg növelte a keresletet), de még a tavalyi harmadik negyedévben is 12,2 eurón állt, az év egészében pedig mintegy 9 eurót tett ki.


Napi grafikonok

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2013.03.06 13:03

@elmufioka: Szerintem nagyjából úgy tűnsz el innen, mint ugrubugrinorbi menni amerika. Meg jőnéhány siránkozó celeb. Nem baj, ha írsz, sőt jó információ, de ne hattyúhalálozz annyit.
Egyébként 10-ből 8 mszp. A 2-t meg a fidesz ráfogja még az mszp-re. De ha kap megint 4 évet a fidesdz és túl lesz a 8-on, akkor kire fogja majd?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2013.03.06 05:00

Najólvan, ehhez még muszáj vagyok hozzászólni, akkora marhaságokat hordtok össze.
Jézusom, mi lesz itt veletek nélkülem!
Az áramtermelés nem ugyanaz, mint az áramfogyasztás. Elárulom, hogy a magyar áramfogyasztásban elhanyagolható változás volt az említett hónapokban. Vagy itt senki nem hallott importról és exportról? Mintha nem utalnának rá a cikkben...
Egyszerűen változik a magyar árampiac, az erőművi portfolió, stb. Külkermérleget és hazai ipari termelést rontó irányba.
"egy modern hűtő negyed annyit fogyaszt, mint egy 30 évvel ezelőtti"
Ez mind szép és jó. Akkor nézzünk még vissza 3 évvel ezelőttre. Mennyivel kevesebbet ment akkor a TV? Hány számítógép volt? És vajon mennyit fogyasztottak az akkori telefonközpontok a mostani elburjánzott infokommunikációs hálózathoz képest? És ez még csak a végfogyasztói felhasználás.
Elárulom, hogy ha a rendszerváltáskor nem kasztrálták volna a magyar ipart, most másfélszer annyi volna a teljes országos áramfogyasztás, mint '88-ban. Kasztrálás miatt tavaly csak 5%-kal volt több a '88-asnál.
A helyzet az, hogy most januárban a tavalyihoz képest 0,8%-kal nőtt az országos fogyasztás, a termelés pedig úgy csökkenhetett, hogy kétszer annyi áramot importáltunk. Mondom, piac az egész.
"...majd nyáron a légkondik felpörgetik a fogyasztást.
Akkor meg az lesz a baj."
Ismétlem, nem fogyasztásról van szó, de azért van erről is mit mondani. Ha figyelembe vesszük ezt a januári változást, úgy becsülöm, hogy egy nyári hónapon tavalyhoz képest másfél-kétszer több áramot fogunk importálni. Ami a teljes havi áramfogyasztás 40-55%-át fogja jelenteni. Összegezve a 12 hónapot, kijön nagyjából 33%, a 2011-es 16% helyett. (Azért 2011-et mondom, mert már 2012 utolsó negyedévében elindult ez az emelkedő importos tendencia.)
Azt már döntsék el a politikailag elszántak, hogy jó-e az országnak, ha az éves magyar GDP 3%-át elérő áramnagykereskedelmi piacot kiteszik ekkora hazai termeléscsökkenésnek és külkermérleg-romlásnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.03.05 22:04

Nem értem.A meg nem termelt energia a legolcsóbb.Persze értem.Az energia fogyasztásának áfa bevétele hiányzik.Hát .....Tessék normális bért fizetni,lesz normális áfa bevétel.A kettő együtt mozog.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

brunn, 2013.03.05 19:59

troll!

És a "legjobb" fogyasztáscsökkentés, ha csökken a termelés (azok aztán általában az energia-zabáló gépek). Kormányunk erre a megoldásra esküszik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.03.05 16:57

@troll: ...közrabszolgabérből higyan fogyasszanak ezek a szerencsétlen elb@szott magyarok? A kerál hűbéresei a Bécsben fogyasztanak eltolcyval az élen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html