Tízezreket kaphatunk tévécserére? - Új háztartási gép program várható

Idén várhatóan folytatódik a két éve indult háztartási nagygép-csereprogram. Az NRGreport úgy tudja, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) egy ideje már vizsgálja, milyen háztartási géppel lenne érdemes folytatni a programot.
Napi.hu, 2016. február 11. csütörtök, 08:40
Fotó: Napi.hu

A legnagyobb energiamegtakarítás a hűtőgépcsere folytatásával lenne elérhető, ám a minisztériumban az akció sikere miatt a mosógépcsere-program meghosszabbításának lehetősége is felmerült. Az NRGreport által megkérdezett szakember szerint a háztartások többségében még mindig képcsöves televízió található, ezek cseréjével is jelentős megtakarítást lehetne elérni.

Szinte minden háztartásban van hűtőgép és mosógép (egyes háztartásokban több is). Fagyasztó a háztartások felében található. A szabadon álló tűzhelyekből a gáztűzhely a jellemző (53 százalék), elektromos tűzhely a háztartások 11 százalékában található.

Valami lesz, de még nem tudni mi

A háztartások 62 százalékában található képcsöves televízió, melyek szintén sokat fogyasztanak, mondta a portálnak Mészáros Fanni, a CECED vezetője, így ezek cseréjével is jelentős megtakarítást lehetne elérni . A közelgő futball EB előtt bizonyára sokan üdvözölnék ezt az opciót.

Arra, hogy pontosan mikor és milyen feltételekkel folytatódna a program, a lap nem kapott választ. Az Otthon Melege Program folytatódik idén is, a tavaszra tervezett, a családi házak komplex energetikai korszerűsítését támogató pályázatcsomag kidolgozás alatt áll, tájékoztatott NFM.

Arra a kérdésre, hogy tervezik-e a nagy gép csereakció folytatását, s ha igen, milyen készülékkel a minisztérium azt írta, a korábbi háztartási gépcsere programokra a pályázatok benyújtását csak felfüggesztették, a lehetőség a szükséges források rendelkezésre állása esetén ismét megnyitható lesz.

Eddig siker volt

Az Otthon Melege Program keretében hűtő- és fagyasztógépekre 2014-ben írtak ki pályázatot. A vissza nem térítendő támogatás mértéke minden esetben a berendezés vételárának 50 százaléka volt, A+ kategóriájú gépek esetén legfeljebb 25 ezer forint, A++ és A+++ kategóriájú gépek esetén pedig 35 ezer forint háztartási gépenként. A 800,79 millió forint támogatás 25 821 pályázó között osztották meg.

Mosógépek esetében a vissza nem térítendő támogatás mértéke szintén a vételár felét tette ki, A+ kategóriájú gépek esetén 25 ezer forint, A++ kategóriájú gépeknél 40 ezer forint, A+++ kategóriájú gépek esetén pedig 45 ezer forint volt a támogatás háztartási gépenként. A 2015 nyarán meghirdetett programban 44 248 pályázat kapott összesen 1,9 milliárd forint támogatást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.02.13 11:59

A kondenzációs kazán csere például kifejezetten energiatakarékos is lehetne.
A szivattyúk szabályozhatósága következtében töredékére csökkenhet az áramfogyasztás is.
A régieknél sem magas a fogyasztás, de azért ezer forintot biztos kitesz a díj.
Az újaknál ugyanez lemehet a harmadára-negyedére is.
Pár tízezer új kazánnál ez országosan is mérhető megtakarítást jelente évente.
Támogatni kellene a kazánváltást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nitro, 2016.02.13 11:00

@rw2: Mindig elolvasom a csatlakozó cikket és idézni is szoktam belőle.
A hűtőcserével konkrétan foglalkoztam : regisztrálás (az ügyfélkapun túl is), kijelölt üzletek és kijelölt készülék lista. Hát igen, nem egy libsinek való vidék. Egy normálisabb leárazásos akció sz@rrá verte ezt a programot, az általam választott német márkás készülék tekintetében mindenképp.

Hatástanulmányt a törvény előkészítésre, a regnáló hatalomnak illik készíteni.
Paks2 ügyeit pedig nem az ellenzék titkosította, szerintem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.02.12 15:49

@nitro: ja, jut eszembe. Ha már energia megtakarítás, meg birkák.
Szerinted a háztartási gépcsere programok többek között minek vannak? Főleg ha kiemelek pár részletet a cikkből:

" A+ kategóriájú gépek esetén legfeljebb 25 ezer forint, A++ és A+++ kategóriájú gépek esetén pedig 35 ezer forint háztartási gépenként."
"A+ kategóriájú gépek esetén 25 ezer forint, A++ kategóriájú gépeknél 40 ezer forint, A+++ kategóriájú gépek esetén pedig 45 ezer forint volt a támogatás háztartási gépenként."

Persze ha nem olvastad el a cikket és csak úgy írkáltál, akkor sorry.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.02.12 15:33

@nitro: Paks bővítése nélkül is importáljuk az áram kb egyharmadát. Paks1 pedig tizenpár év múlva szépen blokkonként le fog állni.

Az energiamegtakarítás valóban jó dolog, de azért jó lenne ha mutatnál a "hatástanulmányt" amire hivatkozva tetted azt az állítást, hogy Paks2 árának töredékéért a jelenlegi Paksi blokkok által előállítható energiamennyiséget meg lehetne takarítani.

A "Vigyázz, ne személyeskedj" felhívásoddal az utánakövetkezők fényében nem tudom mit akarhattál mondani. Talán azt hogy megteszed helyette? Így érteném.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nitro, 2016.02.12 09:28

@pastorius: Vigyázz, ne személyeskedj és vádaskodj! Láthatod, hogy a fideszes vallásúak csakis a tényeket és a hatástanulmányokkal megtámogatott, kidolgozott szakmai reformokat próbálják csak a birkák agyába vésni, és ennek elengedhetetlen eszköze a televízió. :)

Na, komolyra fordítva ..., kár, hogy olyan hatástanulmányt nem tudnak készíteni a feudális fideszben, hogy a Paks2 töredékéért korszerűsítve a lakossági és vállalati energiazabáló eszközöket, mennyi energiát is lehetne felszabadítani, ami totálisan feleslegessé tenné Paks bővítését. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html