Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az új kormány a nemzeti eszközkezelő társaság felállításával kívánja megoldani a bajba jutott lakáshitelesek problémáját - írja a MR1-Kossuth Rádió. Kérdés azonban, hogy mit lehet tenni a bedőlt fedezetlen hitelek tömegével. Ilyen például a nem fizetett személyi kölcsön vagy a hitelkártya tartozás, többszázezer adós ugyanis nem tud fizetni.

Annyira megugrott a behajthatatlan lakossági hitelek száma, hogy a bankok már tízezer hitelt tartalmazó csomagonként szabadulnak a bedőlt, fedezetlen hitelektől, vagyis azoktól, amelyeknél nincs jelzálogfedezet a kölcsön mögött. Korábban inkább csak százasával szórták ki a nem fizető kölcsönöket - mondja Thummerer Péter, a Magyar Követeléskezelők Szövetségének (MKSZ) elnöke a Kossuth Rádiónak.

Az MKSZ úgy véli, hogy ez egyfajta portfoliótisztítás, amely a várakozásaik szerint a következő félévben is jellemző lesz. Ezek a kölcsönök olyan fedezetlen hitelek, amelyek esetében az adós nem tud törleszteni, és a bankkal sem tudott megállapodni, megjárták már a követeléskezelőket is, most pedig a bank eladja őket.

A rossz gazdasági helyzet és az egyre nehezebb behajtások miatt jellemzően a tartozás értékének töredékéért kelnek el ezek a csomagok, de míg korábban a tartozás 15-30 százalékát fizették érte, mára csak két és 18 százalék között ingadozik a vételár.

Az MKSZ 90 ezer olyan lakáshitelről tud, amelyek esetében az adósok 90 napnál régebben nem fizetnek a banknak, Barabás Gyula független szakértő, a Hitelszövetség korábbi elnöke szerint viszont egymilliónál több hitelről lehet szó, ahol az adósok késnek a fizetéssel. Ez azonbann nem egymillió adóst jelent, sokaknak ugyanis több hiteltartozása is van, de az biztos, hogy több százezer emberről beszélhetünk. 

Barabás Gyula a Kossuth Rádióban arra is felhívta a figyelmet, hogy ha tízezrével szabadulnak a bankok a fedezetlen hitelektől, akkor előbb-utóbb megjelenik a végrehajtó is, hacsak az adós nem állapodik meg a fizetésről.