Tizmilliárdokat fizettettek ki a csalók helyett az adófizetőkkel

Véget ért a tavaly év elején látványosan csődbe ment Quaestor pénzügyi szolgáltató kötvényeseinek kártalanítása, ám hátra van még a kárrendezés, amelyet a pénzügyi szektor külön megsarcolásával, így közvetve az adófizetőkkel fizettet meg a kormány.
Napi.hu, 2016. augusztus 29. hétfő, 09:35
Fotó: Napi.hu

Lezárult a kiterjedt csalássorozatába tavaly márciusban belebukott Quaestor pénzügyi szolgáltató vállalkozás kötvényeseinek kártalanítása, már csak néhány egyedi eset van hátra - idézte a Világgazdaság Matolcsy György jegybankelnök képviselői kérdésre adott írásbeli válaszát.

A kárrendezést irányító Befektetővédelmi Alap (Beva) összesen 87 milliárd forintot fizetett ki  (hat nagyobb focistadion ára) több mint 31 ezer kártalanításra jogosult személynek. A 2015 februárjában bedőlt, szintén súlyos csalással vádolt Buda-Cash ügyfeleinek folyamatban lévő kártalanítására 14,1 milliárd forint (egy stadion) ment el eddig, ezt közel 8300 károsult kapta.

Ugyanakkor a kártalanítás még nem a brókercsalások teljes cechje, ugyanis nincs benne az úgynevezett kárrendezés. Az ezzel kapcsolatban tavaly elfogadott törvény szerint a Quaestor és a harmadik tavaly bedőlt cég, a Hungária Értékpapír Zrt. ügyfelei összesen 30 millió forintig kapják vissza pénzüket. A Beva a befektetőkre vonatkozó jogszabálynak megfelelően csőd esetén hatmillióig kártalanít.

A kárrendezés a Beva becslése szerint további 100 milliárd forintot fog felemészteni az eddigi 100 milliárdon felül. Ezt a pénzügyi szektor cégeivel adatja össze a kormány, de végső soron rajtuk keresztül az adófizetők fogják állni a brutálisan nagy cechet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tibor9135, 2016.08.30 13:10

ALJAS, SZEMÉT, HAZA- és NÉPÁRULÓ, többszörösen BANKMENTŐ, RABLÓ, KIFOSZTÓ, RABSZOLGÁSÍTÓ, " G Y I L K O S (!!!) " ORBÁN-KORMÁNYZAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2016.08.29 13:48

Ez az aljasság netovábbja. Miért nem a bűnösökkel fizettetik meg?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html