A végtörlesztési időszak első hónapjában, azaz október 30-áig 29,4 ezer kölcsönt végtörlesztettek a rögzített devizaárfolyamon az adósok, amihez kevesebb mint félezer kiváltó forinthitelt vettek fel - derül ki a PSZÁF friss adataiból. Aktuális árfolyamon 5,9, végtörlesztési árfolyamon 4,4 millió forint az átlagos végtörlesztett hitel nagysága, vagyis az átlagadós másfélmillió forintot nyert az akción.

Október végéig 485 kiváltó forinthitel született, 2,27 milliárd forint értékben, vagyis egy hitelszerződésre 4,7 millió forint jut. A hitelösszegeket tekintve a kiváltó hitelek háromnegyedét az a bank vagy takarékszövetkezet nyújtja, ahol eredetileg felvették a devizahitelt. A fennmaradó egynegyedes rész felét a takarékszövetkezetek vitték el: ez 282 millió forintot jelent. Érdekes, hogy utóbbiaknál az átlagos hitelnagyság 6,1 millió forint, ami közel duplája annak az átlagos hitelnagyságnak, ami a bankok által más hitelezőtől átcsábított végtörlesztőket jellemzi.

A fix és az aktuális árfolyam közötti eltérés okán a pénzügyi intézmények összesített vesztesége a végtörlesztés miatt immár meghaladja a 44,2 milliárd forintot, amiből 42,7 milliárd a svájci frank alapú kölcsönök végtörlesztéséből adódik. Az első három héthez képest bő tízmilliárddal nőtt az összesített veszteség.

Amint arról beszámoltunk, az első három hétben ugyanis 23 ezren éltek a végtörlesztéssel. Ez 133,8 milliárd forintnyi hitelállományt érintett, ami a 33,4 milliárd forintnyi veszteséget okozott a bankrendszernek. A felügyelet múlt héten közölt adatai szerint az igényelt végtörlesztés 295,7 milliárd forintnyi igényt képvisel, amelyet 43 062 ezer ügyfél terjesztett elő. Ez 71 milliárd forintnyi további veszteséget jelent majd a bankrendszernek, vagyis összesen százmilliárdra rúghat a mínusz.